Tvorac Assassin's Creed igara u neizvesnosti: Da li će privatizacija spasti posrnulog gejming giganta?

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Ubisoft, kompanija koja stoji iza popularnih serijala kao što je Assassin’s Creed, razmatra mogućnost privatizacije uz pomoć kineskog tehnološkog giganta Tencenta i porodice Gijemo, koja je osnivač kompanije.

Ova potencijalna transakcija dolazi u trenutku kada je Ubisoft suočen sa padom vrednosti svojih akcija za više od 40% ove godine.

Ubisoftovi problemi u velikoj meri su posledica njihovih internih odluka, uključujući potencijalnu kolektivnu tužbu zbog problema sa privatnošću korisnika. Ovi problemi su dodatno pojačani online kritikama, među kojima je i Ilon Mask, koji je kritikovao Assassin’s Creed zbog "previše progresivnih" tonova u naraciji, gde se crni samuraj pojavljuje kao jedan od glavnih likova.

Assassins Creed Shadows Foto: Ubisoft

Iako je ovaj lik istorijski tačan, negativne reakcije na društvenim mrežama značajno su uticale na Ubisoftovu reputaciju, što je dovelo do polarizovanih komentara tokom konferencije za zaradu. Ove kontroverze su se odrazile i na prodaju novih naslova, dodatno oslabljujući poziciju kompanije na tržištu.

Finansijsko stanje i privatizacija

Vrednost Ubisoftovih akcija opala je za više od 50% pre nego što su se pojavile vesti o potencijalnom otkupu, što je privremeno podiglo tržišnu kapitalizaciju kompanije na oko 1,8 milijardi evra.

Ukupna vrednost preduzeća procenjuje se na preko 3 milijarde evra, sa prijavljenim profitom od 158 miliona evra na prihod od 2,3 milijarde evra u fiskalnoj godini koja je završena 31. marta 2024. godine.

Prema izveštaju Bloomberga, Tencent i porodica Gijemo razmatraju otkup kako bi kompaniju preveli u privatno vlasništvo. Već 2022. godine, Tencent je kupio 49,9% udela u holding kompaniji porodice Gijemo, što im je omogućilo veći uticaj na donošenje strateških odluka. Ovaj potez se tumači kao pokušaj da se odbiju potencijalni preuzimači, omogućavajući porodici Gijemo da zadrži kontrolu nad Ubisoftom.

Privatizacija kompanije može biti ključni korak u zaštiti Ubisofta od daljih preuzimanja, ali ostaje pitanje kako će ovaj potez uticati na budući razvoj kompanije i njen položaj na globalnom gejming tržištu.

(Telegraf.rs)

Video: Meho Hakalović: "Gledao sam brata na drvetu, nisam mogao da pomognem"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA