PS5 Pro: Sve što treba da znate o novoj PlayStation konzoli

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Nakon više od godinu dana glasina, Sony je zvanično najavio PlayStation 5 Pro 10. septembra 2024. godine. Kao mid-gen osveženi model, PS5 Pro je namenjen gejmerima koji žele da svoje igre na PlayStation 5 igraju sa većim frejmrejtom i poboljšanim vizuelnim kvalitetom.

Kako je potvrdio Toši Aoki, menadžer proizvoda u kompaniji Sony, kompanija je započela interne rasprave o PS5 Pro još pre nego što je PlayStation 5 lansiran u novembru 2020. godine.

Prve konkretne glasine o specifikacijama pojavile su se krajem 2023. godine, a sada je zvanično potvrđeno da konzola stiže ove godine.

Datum izlaska i cena

PlayStation 5 Pro će globalno biti dostupan od četvrtka, 7. novembra 2024. godine. Cena konzole je izazvala najviše pažnje, jer su rane glasine sugerisale da će koštati oko 500 dolara. Međutim, stvarna cena iznosi 699 dolara / 699 funti / 799 evra, što je značajno skuplje od PS4 Pro modela koji je lansiran po ceni od 399 dolara. Sony ipak veruje da će prodaja PS5 Pro biti slična uspehu PS4 Pro, koji je činio oko 20% ukupne prodaje PlayStation 4 konzola.

Hardverske specifikacije

Glavne prednosti PS5 Pro konzole nalaze se u njenom GPU-u. Nova konzola ima 60 jedinica za obradu (Compute Units), što je 67% više od osnovnog modela PS5. Brzina memorije je takođe povećana za 28%, što omogućava znatno brže renderovanje. Prema Sony-ju, ovo će omogućiti 45% brže performanse, dok je najvažnija inovacija u vidu nove AMD tehnologije koja značajno poboljšava ray tracing, čak i do dvostruko brže.

PS5 Pro će imati 2TB SSD, što je više nego duplo u poređenju sa PS5 modelom, koji ima 825GB prostora. Konzola neće imati optički disk, a vertikalni stalak i disk drajv moraju se kupiti zasebno. PS5 Pro takođe podržava Wi-Fi 7 i 8K ekrane, što dodatno doprinosi naprednim tehničkim mogućnostima.

Softverske funkcije i podržane igre

Jedna od ključnih novih funkcija PS5 Pro konzole je PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR) – prva konzola sa ugrađenom AI tehnologijom za poboljšanje rezolucije pomoću mašinskog učenja. PSSR analizira slike igre piksel po piksel i dodaje neverovatnu količinu detalja, što poboljšava efikasnu rezoluciju.

Osim PSSR-a, PS5 Pro dolazi i sa funkcijom Game Boost, koja unapređuje performanse kako PS4, tako i PS5 igara. Postoji i dodatna funkcija pod nazivom Enhanced Image Quality, koja poboljšava rezoluciju za odabrane PS4 igre.

Sony je već potvrdio da će 62 igre biti optimizovane za PS5 Pro, uključujući naslove kao što su Spider-Man 2, Horizon Forbidden West, Final Fantasy VII Rebirth, i mnoge druge.

Sa ovim unapređenjima, PS5 Pro postavlja novi standard za vrhunsko gejming iskustvo i donosi dodatne funkcionalnosti koje će privući kako nove, tako i postojeće korisnike PlayStation platforme.

(Telegraf.rs)

Video: Prince Aviation otvorio najmoderniji hangar u Evropi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA