Nintendo sada napada YouTube kanale koji prikazuju emulaciju njihovih igara

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Nintendo je poznat po tome što strogo štiti svoju intelektualnu svojinu, često preduzimajući pravne akcije protiv kreatora sadržaja koji, po njihovom mišljenju, prelaze granicu dozvoljenog. Njihov najnoviji potez dodatno pojačava tu reputaciju, jer su krenuli da uklanjaju sadržaje sa YouTube kanala koji prikazuju emulaciju njihovih igara.

Jedan od najnovijih slučajeva uključuje kanal Retro Game Corps, popularan YouTube kanal sa preko pola miliona pretplatnika, koji se fokusira na retro gejming sisteme i moderne prenosive uređaje kao što su AYANEO i Retroid, sposobne za emulaciju starih igara sa konzola poput NES, SNES i Wii U.

Vlasnik kanala, Ras, objavio je da je Nintendo uklonio njegov video zbog prikazivanja emulacije njihovih proizvoda. "Izgleda da su se ostvarili moji najgori strahovi i da me Nintendo cilja", izjavio je Ras. Njegov video o Wii U emulaciji je uklonjen, iako nije bio različit od drugih tehničkih recenzija koje je objavljivao.

Ras razmišlja o podnošenju protiv-tužbe pozivajući se na fair use zakon, tvrdeći da je video bio edukativne prirode i da nije uticao na tržište, ali je oprezan u otvaranju pravnog sukoba sa gigantom kao što je Nintendo. "Ne želim da otvaram tu Pandorinu kutiju sa korporacijom vrednom milijarde dolara", dodao je.

U međuvremenu, Retro Game Corps je odlučio da više ne prikazuje Nintendo igre u svojim video sadržajima. Ras je počeo da zamagljuje sav Nintendo sadržaj, što će sigurno uticati na njegovu produkciju. "Zbog dve opomene na kanalu, nemam drugog izbora osim da prilagodim sadržaj", izjavio je.

Ovaj slučaj pokreće pitanje: da li je Nintendo u pravu što progoni kanale koji prikazuju emulaciju njihovih starih sistema? Wii U više nije u proizvodnji, a online prodavnica je zatvorena, što znači da kompanija više ne zarađuje od ove konzole. Ipak, Nintendo pokušava da zatvori kanale koji promovišu uređaje za emulaciju, od kojih mnogi dolaze sa unapred učitanim igrama bez naknade za vlasnike autorskih prava.

Ovaj potez takođe dovodi u pitanje budućnost očuvanja video igara. Ako se Nintendo bori protiv sajtova koji promovišu hakovanje sistema radi očuvanja igara, šta to znači za dugoročno očuvanje ove vrste zabave?

(Telegraf.rs)

Video: Pojavio se snimak Duška Tošića: Evo sa kim se provodi u Karleušinom omiljenom gradu, ima i društvo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA