Kvantni DOOM? Quandoom donosi čuveni FPS na kvantne mašine, ali uz jedan trik

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

DOOM, jedan od najpoznatijih naslova u svetu video igara, sada je moguće pokrenuti na kvantnim računarima, što predstavlja značajan korak u ovoj tehnologiji.

Ovaj legendarni FPS je sada dobio verziju nazvanu Quandoom, ali trenutno ne postoji kvantni računar sposoban da ga zapravo "igra". Međutim, fanovi ne moraju da brinu jer je igra prilagođena za rad i na klasičnim računarima preko QASM simulatora, čak i na skromnijim laptopovima.

Iza ovog inovativnog porta stoji doktorand Luk Mortimer, poznat i pod imenom Lumorti, iz Quantum Information instituta u Barseloni (ICFO). U duhovitom tonu, u propratnim fajlovima igre, Lumorti ističe kako "svi korisni računari na svetu moraju biti sposobni da pokrenu DOOM". Dodaje i da je Quandoom možda prvi konkretan razlog zašto su kvantni računari uopšte stvoreni.

Visoki zahtevi za kvantne računare

Iako je igra teoretski prilagođena za kvantne računare, hardverski zahtevi su zastrašujući. Prema Mortimerovim rečima, Quandoom zahteva čak 72.376 kubita i 80 miliona kapija za pokretanje – zahtevi koje ni jedan savremeni kvantni računar ne može da ispuni. To je kao da kažete da vam je za novu igru iz 2024. godine potrebna RTX 9090, kartica koja ne postoji.

Nvidia Geforce RTX 4060 Ti Foto: kitzzeh / Shutterstock.com

Ipak, DOOM fanovi mogu da zaobiđu ove zahteve i igraju Quandoom na svom računaru koristeći QASM simulator, koji omogućava 10-20 frejmova po sekundi (FPS) čak i na običnim laptopovima. Iako grafika podseća na stari Atari Battlezone iz 1980. godine, što Lumorti opisuje kao "X-ray mod",ipak je moguće igrati igru.

Kako pokrenuti Quandoom na svom računaru?

Za sve one koji žele da probaju Quandoom, potrebno je preuzeti fajlove sa GitHub-a i jednostavno prevući Quandoom.qasm fajl na simulator.exe. Ipak, vredi napomenuti da će učitavanje potrajati i da je potrebno oko 5-6 GB RAM-a. Kada igra krene, imaćete samo prvi nivo, bez boja, muzike i zvuka, a mnogi detalji iz originalnog DOOM-a još uvek zahtevaju prilagođavanje za rad u kvantnoj verziji.

Lumorti nudi i instrukcije za sve koji žele sami da kompajliraju kod, posebno na Linux-u. On napominje da je fajl značajno skraćen upotrebom skraćenica kako bi se smanjila veličina, jer bi originalni fajl bio veći od 30 GB. Iako ponekad gubi motivaciju za dalji razvoj igre, Lumorti ističe da će izvorni kod biti objavljen ako dovoljno ljudi pokaže interesovanje.

(Telegraf.rs)

Video: Prince Aviation otvorio najmoderniji hangar u Evropi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA