Rast PC gejminga ne staje: Steam postigao novi rekord sa 38.3 miliona istovremenih igrača

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Steam je dostigao novu prekretnicu, oborivši sve prethodne rekorde sa čak 38.3 miliona istovremenih igrača, što predstavlja najveći broj korisnika koji su bili na platformi u isto vreme. Ovaj rezultat dolazi nakon što je platforma prošlog meseca već dostigla rekord od 37.2 miliona igrača.

Rast broja igrača na Steam-u konstantno se povećava ove godine. Prvi put, prosečan broj igrača na platformi ne pada ispod 30 miliona, što jasno pokazuje stalni porast popularnosti PC igara.

Jedan od ključnih faktora koji je doveo do ovog skoka je lansiranje igre Black Myth: Wukong, koja je na samom početku imala 2.3 miliona istovremenih igrača.

Black Myth: Wukong Foto: Black Myth: Wukong/Game Science

Iako ovaj broj više nije tako visok, igra i dalje privlači veliki broj korisnika sa prosekom od 100 hiljada igrača.

U trenutnoj listi najigranijih naslova na Steam-u, Counter-Strike 2 zauzima prvo mesto sa oko 1.45 miliona istovremenih igrača, dok prosečno ima oko 900 hiljada. Dota 2 je na drugom mestu sa preko 700 hiljada igrača na vrhuncu i stabilnih 600 hiljada prosečno. Većina igara sa ove liste su multiplayer naslovi, a veliki broj njih je besplatan za igranje, što doprinosi velikom broju korisnika.

Najigranije Steam igre Foto: steampowered.com

PC hardver dodatno potvrđuje ovaj trend

Pored toga što statistika jasno pokazuje povećanje broja PC igrača, rast tržišta PC hardvera dodatno potvrđuje ovaj trend. Predviđa se da će do 2027. godine AI PC računari činiti 60% svih isporučenih računara, što je još jedan znak popularnosti PC platforme.

Microsoft Copilot+ računari Foto: Microsoft

Steam je popularan ne samo zbog široke ponude igara, već i zbog jednostavnog i intuitivnog korisničkog interfejsa, što ga čini privlačnim za igrače širom sveta. Do juna 2024. godine, Steam je imao preko 100 hiljada dostupnih igara, a taj broj raste iz godine u godinu, sa hiljadama novih naslova u različitim žanrovima koji se stalno dodaju na platformu.

(Telegraf.rs)

Video: Bogdan progovorio o povratku u Partizan: Teško je...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA