Zanimljivo istraživanje: Evo kako video igre utiču na naše mentalno zdravlje

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Jedan od ključnih uvida ove studije jeste da igranje igara umereno može poboljšati mentalno zdravlje

Nova studija sprovedena u Japanu otkriva da igranje video igara može imati značajan uticaj na poboljšanje mentalnog zdravlja, posebno tokom kriznih perioda kao što je bila pandemija COVID-19. Istraživanje, koje je obuhvatilo više od 8.000 učesnika starosti od 10 do 69 godina, pokazalo je da čak i samo posedovanje konzole poput PlayStation 5 ili Nintendo Switch može povećati zadovoljstvo životom i smanjiti psihološki stres.

Studija, sprovedena između decembra 2020. i marta 2022. godine, iskoristila je priliku koju je pružila velika potražnja za konzolama tokom pandemije. Zbog nestašice konzola, trgovci u Japanu su uveli lutrijski sistem koji je nasumično birao kupce koji su mogli da kupe konzolu kada postane dostupna. Ovaj sistem je omogućio istraživačima da stvore prirodni eksperiment i prouče uticaj posedovanja konzole na mentalno zdravlje.

Rezultati su pokazali da su učesnici koji su dobili priliku da kupe konzolu prijavili veće zadovoljstvo životom i niži nivo psihološkog stresa u poređenju sa onima koji nisu dobili konzolu. Ono što je posebno zanimljivo jeste da je uticaj varirao u zavisnosti od vrste konzole. PlayStation 5 se pokazao korisnijim za strastvene gejmere i one koji igraju sami, dok je Nintendo Switch imao veći pozitivan efekat na porodična domaćinstva i igrače sa manje iskustva. Ova razlika se može objasniti činjenicom da je Switch prenosna konzola koja podstiče zajedničko igranje, dok je PS5 fokusiran na solo iskustvo.

Jedan od ključnih uvida ove studije jeste da igranje igara umereno, oko sat vremena dnevno, može poboljšati mentalno zdravlje. Međutim, efekti nisu linearni – igrači koji provode više od tri sata dnevno u igranju nisu pokazali dalja poboljšanja, što sugeriše da preterano igranje može izgubiti svoje pozitivne efekte.

Iako su rezultati ohrabrujući, autori studije naglašavaju potrebu za daljim istraživanjem. Posebno je važno ispitati da li bi se isti rezultati postigli u normalnim okolnostima, van pandemije, kada ljudi imaju više opcija za provođenje slobodnog vremena.

Ova studija doprinosi razumevanju kompleksne veze između video igara i mentalnog zdravlja, ukazujući na to da igranje, kada je umereno i prilagođeno individualnim potrebama, može biti koristan alat za unapređenje kvaliteta života.

(Telegraf.rs)

Video: Hvang priželjkuje bolju igru Zvezde u Beogradu protiv bodea

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA