Gejming industrija na prekretnici: Hoće li 2024. označiti kraj zlatnog doba video igara?

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Promene navika potrošača i visoke kamatne stope su uticale i na ukidanje radnih mesta u industriji video igara

Industrija video igara će u 2024. rasti sporijim tempom zbog slabe prodaje igračkih konzola, navodi se u najnovijem izveštaju amsterdamske kompanije za istraživanje tržišta Newzoo.

Kako se navodi, vrednost gejming industrije će na kraju ove godine porasti za 2,1 odsto na 187,7 milijardi dolara, što predstavlja pad u odnosu na prethodnu januarsku prognozu rasta za 2,8 odsto 189,3 milijarde dolara.

U pitanju je korak napred u odnosu na prošlogodišnju stopu rasta od 0,6 odsto, ali je ona i dalje ispod rekordnih vrednosti koje su zabeležene u vreme pandemije virusa korona.

Gejming industrija je u tom periodu doživela ogroman rast pošto su ljudi mnogo više vremena provodili u zatvorenom prostoru, ali kupci sada manje troše i više se posvećuju drugim aktivnostima na otvorenom.

Promene navika potrošača i visoke kamatne stope su uticale i na ukidanje radnih mesta u industriji video igara.

Očekuje se da će skoro polovina ukupne potrošnje potrošača na video igre u 2024. doći iz Sjedinjenih Američkih Država i Kine, pri čemu će SAD ostvariti prodaju od 47 milijardi dolara, a Kina 45 milijardi dolara, prenosi CNBC.

Glavni analitičar tržišta igara kompanije Newzoo, Mikiel Buijsman, očekuje da će naredna godina biti mnogo uspešnija od 2024, pošto će japanska firma Nintendo u 2025. predstaviti naslednika svoje Switch konzole, a Rockstar Games dugo očekivanu video igru GTA VI.

(Telegraf.rs)

Video: Pravo u vatru: Srpski helikopteri gase požar u Nacionalnom parku Sutjeska

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA