Glumci u industriji video igara stupili u štrajk zbog veštačke inteligencije: Da li će GTA 6 biti odložen?

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Jedno od ključnih pitanja koje se postavlja jeste šta će se desiti sa iščekivanom igrom Grand Theft Auto VI

Sindikat filmskih i televizijskih glumaca (SAG-AFTRA) započeo je štrajk u gejming industriji nakon neuspešnih pregovora za novi ugovor. Ovaj štrajk, koji je tehnički počeo 26. jula, obuhvata više od 160.000 članova i zaustavlja rad na novim projektima i ometa razvoj postojećih igara, od najvećih izdavača do manjih nezavisnih studija.

Ključni razlog neuspeha pregovora je neslaganje oko zaštite radnika u vezi sa veštačkom inteligencijom. SAG-AFTRA se zalaže za zaštitu izvođača glasa i pokreta, kako bi se sprečila upotreba njihovih digitalnih replika bez dozvole. Kompanije, među kojima su i Activision, Take-Two, Insomniac Games i WB Games, nisu se složile oko toga koji tip izvođača treba da bude zaštićen.

Rej Rodrigez iz SAG-AFTRA izjavio je da su kompanije prvobitno želele da zaštite samo izvođače glasa, dok bi takozvani "motion capture" glumci, odnosno oni koji snimaju sve pokrete tela, ostali nezaštićeni. Nakon dodatnih pregovora, zaštita je proširena i na izvođače pokreta, ali samo ako su prepoznatljivi u rezultatu AI digitalne replike, što je SAG-AFTRA odbila.

Predstavnici industrije tvrde da njihovi predlozi pružaju značajnu zaštitu i zahtevaju saglasnost izvođača. Ipak, članovi SAG-AFTRA smatraju da su ovi predlozi nedovoljni i da ostavljaju mnoge izvođače nezaštićenima.

Jedno od ključnih pitanja koje se postavlja jeste šta će se desiti sa iščekivanom igrom Grand Theft Auto VI. Prema pravilima štrajka, igre koje su bile u produkciji pre avgusta 2023. godine nisu obuhvaćene štrajkom. To znači da rad na GTA VI neće biti direktno pogođen štrajkom, jer je ova igra već u poodmakloj fazi razvoja. Ipak, članovi pregovaračkog odbora SAG-AFTRA ohrabruju izvođače da se uzdrže od rada na projektima koji su izuzeti iz štrajka.

Poslednji štrajk SAG-AFTRA u industriji video igara desio se 2016. godine i trajao je 11 meseci, donoseći izvođačima značajna poboljšanja u uslovima rada, uključujući povećanje plata i poboljšane sigurnosne mere.

(Telegraf.rs)

Video: "Srbi imaju strast za muziku i život": Trubač iz Meksika iskreno o našoj zemlji, hrani, rakiji...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA