Vreme čitanja: oko 2 min.

"Pile of Shame" ipak manji nego što se sugerisalo: Prava vrednost neigranih igara na Steam-u

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zaključak ove analize je da nema razloga za osećaj krivice zbog neigranih igara u vašoj biblioteci

  • 0
Steam biblioteka igara Foto: Casimiro PT / Shutterstock.com

Nedavna analiza sugerisala je da vrednost neigranih igara na Steam-u dostiže čak 19 milijardi dolara, što je više od bruto nacionalnog dohotka zemalja poput Nikaragve, Nigera, Čada ili Mauricijusa. Međutim, dublja analiza pokazuje da ova procena može biti značajno precenjena.

Alatka SteamIDFinder, koju koristi sajt PCGamesN, omogućava korisnicima da unesu svoj Steam ID i dobiju statistiku o svojoj kolekciji igara, uključujući i vrednost neigranih igara. Koristeći podatke iz javno dostupnih profila, PCGamesN procenjuje da postoji oko 1.9 milijardi dolara vrednosti u neigranim igrama, što ekstrapoliraju na 19 milijardi dolara kada se uzme u obzir svih 73 miliona naloga na Steam-u.

Međutim, ova metoda ekstrapolacije može biti nepouzdana iz nekoliko razloga. Prvo, procene su zasnovane na trenutnim cenama igara, dok mnogi korisnici kupuju igre tokom rasprodaja ili kao deo paketa, što značajno smanjuje stvarnu potrošenu vrednost. Drugo, definicija "neigrane" igre može varirati. Steam može pogrešno označiti igre kao neigrane čak i ako su pokrenute van Steam platforme ili kroz modifikacije.

Anketirani korisnici često prijavljuju da veliki deo njihovih neigranih igara dolazi iz bundle paketa ili rasprodaja, što čini stvarnu vrednost njihovih "neigranih" igara znatno manjom. Na primer, igrač sa 173 igre u svojoj biblioteci može imati 45 neigranih igara, ali mnoge od tih igara su kupljene po značajno sniženim cenama.

Kada se analizira veći uzorak, rezultati pokazuju da je prosečan procenat neigranih igara oko 25% do 52%, što je u skladu sa ranijim studijama koje su pokazale da je oko 45% igara na Steam-u ili potpuno neigrano ili igrano manje od sat vremena.

Zaključak ove analize je da nema razloga za osećaj krivice zbog neigranih igara u vašoj biblioteci. Podrška razvoju igara, posebno manjih nezavisnih naslova, može biti vredna investicija čak i ako te igre ne dobiju mnogo vremena za igranje. Ako vas vaša lista neigranih igara inspiriše da probate neke od tih naslova, to može biti dodatni bonus.

(Telegraf.rs)

Video: Dušan Tadić o tome šta će raditi kada više ne bude kapiten Srbije: Evo šta je poručio

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA