Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko RAM memorije zaista treba gejmerima: 16GB, 32GB ili 64GB?

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pitanje o količini RAM-a potrebnoj za gejmere se često ponavlja

  • 0
Hogwarts Legacy Foto: WB Games

Trenutna potreba za RAM-om kod gejminga zavisi od više faktora, ali ključno pitanje je koliko RAM-a je zaista potrebno da bi se najnovije igre igrale glatko. Koristeći podatke i analize iz raznih izvora, uključujući testove na sistemima sa Ryzen 7 7800X3D i GeForce RTX 4090, moguće je izvući korisne zaključke.

Prilikom jednog testiranja, sa RTX 4090, osigurano je da nijedna igra ne prebacuje podatke iz VRAM-a u sistemsku memoriju. Na sistemu sa 64 GB DDR5-6000 memorije, u stanju mirovanja koristi se 4.5 GB RAM-a. Analize koje su obuhvatile preko 30 igara pokazale su koliko RAM-a te igre koriste.

64 GB vs 32 GB vs 16GB vs 8 GB

Igre kao što su Hogwarts Legacy, The Last of Us Part 1 i Star Wars Jedi Survivor pokazale su najveće zahteve za RAM-om, prelazeći ili se približavajući granici od 16 GB. Iako većina igara može da radi sa 16 GB RAM-a, neke zahtevnije igre mogu imati problema.

Analize su pokazale da je 32 GB RAM-a optimalno za savremene gejming sisteme. Sa 32 GB, većina igara radi glatko bez problema, dok 16 GB može biti dovoljno za većinu igara, ali ne pruža dovoljno prostora za najzahtevnije naslove.

Korišćenje samo 8 GB RAM-a pokazalo je loše performanse, sa značajnim padom frame rate-a i čestim zastojima. To znači da je za ozbiljne gejmere 8 GB RAM-a potpuno neadekvatno.

Preporuka za 2024. godinu

32 GB RAM-a je preporučena količina za gejming u 2024. godini. Cena DDR5 memorije je sada povoljna, a kvalitetni setovi od 32 GB DDR5-6000 mogu se nabaviti za pristupačnu cenu, što ih čini isplativim izborom.

Za one koji razmatraju 64 GB, trenutno ne postoji igra koja zahteva toliko memorije, pa je to više luksuz nego potreba. Ako ne planirate intenzivno korišćenje memorije van gejminga, 32 GB je više nego dovoljno.

Šta se dešava kada ponestane VRAM-a?

Ako koristite grafičku kartu sa manjom količinom VRAM-a, kao što je 8 GB, deo podataka može preći u sistemsku memoriju, što može povećati ukupnu potrošnju RAM-a. Zato je važno prilagoditi podešavanja kvaliteta igre prema kapacitetu vaše grafičke karte.

Pored gejminga, pozadinski zadaci kao što su Chrome sa otvorenim tabovima ili Discord takođe mogu značajno povećati potrošnju memorije. Za korisnike koji vole multitasking tokom gejminga, 32 GB RAM-a će biti više nego dovoljno.

Zaključak je jasan: 32 GB RAM-a je trenutno najbolji izbor za gejming sisteme, pružajući optimalnu ravnotežu između cene i performansi. Veće količine RAM-a mogu biti korisne za specifične zadatke, ali za većinu gejmera 32 GB je idealna opcija.

(Telegraf.rs)

Video: "To traje i traje..." Senida otkrila sa kim je u vezi, pa progovorila o porodici i bratu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA