≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zero Tenacity donosi "Phygital" revoluciju u Srbiju: eSport i tradicionalni sport ruku pod ruku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Već na jesen će u Beogradu biti organizovane prve kvalifikacije, kako regionalne tako i nacionalne, za Igre Budućnosti 2025. godine, koje će biti održane u Dubaiju

  • 0
Gejming radionica Foto: Dragan Mujan

Srpsko e-sport udruženje Zero Tenacity dobilo je licencu koja važi od 15. jula da u našoj zemlji i regionu promoviše novu sportsku disciplinu "Phygital" (Fidžital), koja predstavlja kombinaciju tradicionalnog i e-sporta.

Već na jesen će u Beogradu biti organizovane prve kvalifikacije, kako regionalne tako i nacionalne, za Igre Budućnosti 2025. godine, koje će biti održane u Dubaiju.

"Phygital" (Fidžital) je simbioza tradicionalnog i e-sporta, koji pretenduje da postane nova popularna sportska disciplina. To praktično znači da timovi igraju utakmice online, a potom izlaze na teren i igraju tradicionalni sport, na primer košarku ili fudbal. Ovaj koncept pomera granice i očekuje se da gejmeri postanu atlete i obrnuto. Razvija se balans između odgovornog igranja video igara i unapređenja mentalnog zdravlja kod mladih.

Predstavnici Z-10 nedavno su bili gosti i govornici na Fidžital Samitu u Istanbulu, zajedno sa predstavnicima FIBA, UEFA, FIFA i drugih značajnih sportskih institucija. Tom prilikom su dobili zvaničnu licencu da organizuju sledeće kvalifikacije za Igre Budućnosti 2025. Kvalifikacije će biti otvorene za sve, bez ograničenja, a iako će se održavati u Srbiji, učesnici će moći da se prijave iz bilo koje države regiona.

Na edukativnoj tribini posvećenoj "Fidžitalu", Dimitrije Malešević, osnivač sportskog udruženja Zero Tenacity, naglasio je da je naša država prepoznala njihov doprinos u razvoju e-sporta i Fidžitala, zbog čega Beograd polako postaje prestonica eSporta u Evropi.

Beograd postaje prestonica eSporta u Evropi Foto: Jelena Babić

Osnivač Fidžital International i igara budućnosti, René Fasel, bivši predsednik globalne "Ice Hockey" federacije, izneo je zabrinjavajuće podatke o drastičnom smanjenju broja novih generacija koje žele da se bave sportom, bilo rekreativno ili profesionalno. Današnja deca pre se odlučuju za tablete, telefone i kompjutere.

Faselov koncept Fidžitala ima za cilj da decu vrati na fizičku aktivnost i sport. Zero Tenacity deli tu viziju i zalaže se za odgovorno igranje video igara uz fizičke aktivnosti. Tokom pet godina postojanja, Z-10 se trudi da smanji vreme provedeno pred ekranom kroz promovisanje fizičke aktivnosti.

Na tribini je govorila i Tijana Higl, sportski psiholog, koja je istakla da za e-sport važe mnoge predrasude, ali da su izazovi sa kojima se suočavaju e-sportisti slični onima iz tradicionalnog sporta.

"Ulazak u e-sport bio mi je izazov. I sama sam imala predrasude, ali sam ustanovila da su teme na kojima radimo sa igračima vrlo slične onima iz tradicionalnog sporta. Najčešće razgovaramo o komunikaciji unutar timova, nošenju sa pritiskom, tremi i samopouzdanju", rekla je Higl. "Posebna pažnja posvećuje se zdravim navikama, kao što su ishrana, fizička aktivnost i razvijen socijalni život."

(Telegraf.rs)

Video: Šestogodišnjak na tečnom engleskom traži Windows za decu od Bila Gejtsa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA