Vreme čitanja: oko 2 min.

Microsoft ponovo na meti FTC-a zbog otpuštanja u okviru Activision Blizzard-a

Vreme čitanja: oko 2 min.

FTC trenutno pokušava da ospori odobrenje spajanja Microsofta i Activision Blizzarda, koje je već završeno

  • 0
Microsoft Activision Blizzard Foto: CryptoFX / Shutterstock.com

Američka Federalna trgovinska komisija (FTC) izrazila je nezadovoljstvo zbog nedavnih otpuštanja koja je Microsoft sproveo u svojoj gejming diviziji, posebno ističući one u okviru nedavno akvizirane kompanije Activision Blizzard. Prema FTC-u, ovaj potez protivi se obećanjima koja je Microsoft dao tokom antimonopolskog suđenja prošle godine.

Microsoft je prošlog meseca objavio da otpušta 1.900 radnika iz svoje gejming divizije, što predstavlja oko 8% ukupnog broja zaposlenih u tom sektoru. Značajan deo tih otpuštanja odnosi se na Activision Blizzard, gde je barem 899 radnika otpušteno.

Imad Abjad, advokat FTC-a, u pismu upućenom Apelacionom sudu za Deveti okrug u SAD-u, istakao je da otkriveni podaci o otpuštanju suprotstavljaju ranijim izjavama Microsofta. Prema Abjadu, Microsoft je sudu tokom slučaja tvrdio da će Microsoft i Activision Blizzard uglavnom ostati nezavisni jedni od drugih.

CEO Microsoft Gaminga i Activision Blizzarda, Fil Spenser, izjavio je da su liderstvo i prioritete uskladili sa strategijom i planom izvršenja koji podržavaju održivu strukturu troškova celokupnog poslovanja. Međutim, FTC ukazuje na to da su izjave o eliminisanju preklapanja u poslovanju suprotne ranijim tvrdnjama koje su date sudu.

FTC trenutno pokušava da ospori odobrenje spajanja Microsofta i Activision Blizzarda, koje je već završeno, tražeći od suda da privremeno zaustavi spajanje dok se ne završi interni postupak suđenja. Iako je malo verovatno da će se to desiti, FTC se ne predaje i nada se da će moći da poništi spajanje, ističući da otpuštanja otežavaju pronalaženje efikasnog rešenja.

Microsoft je odgovorio na navode FTC-a, tvrdeći da otpuštanja nisu direktno povezana sa spajanjem i da kompanija i dalje stoji iza svojih ranijih izjava. Microsoft naglašava da je struktura i operativno vođenje post-spajanja kompanije takvo da bi omogućilo divestiranje bilo kog ili svih Activision poslovanja kao robustnih tržišnih učesnika, ukoliko bi to bilo potrebno.

Odgovarajući na kritike FTC-a, Microsoft je takođe istakao da je spajanje već dovelo do značajnih promena, uključujući obavezujući sporazum sa Sonyjem da zadrži Call of Duty na PlayStationu pod još boljim uslovima nego pre.

Dok Apelacioni sud San Francisca još uvek nije doneo odluku, situacija između Microsofta i FTC-a nastavlja da privlači pažnju, ukazujući na složenost i izazove povezane sa velikim korporativnim spajanjima u tehnološkoj industriji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA