Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvatska gradi centar za gejming industriju vredan 60 miliona evra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi gejming centar u Novskoj, sa podrškom EU, pojačaće gejming industriju u regionu

  • 0
Gejming, esport, igranje igrica Foto: Shutterstock

Hrvatska najavljuje izgradnju impresivnog centra za gejming industriju, procenjenog na 60 miliona evra, koji će se nalaziti u gradu Novska, na istoku zemlje. Ovaj projekat, podržan od strane Evropske unije kroz Fond za pravednu tranziciju, predstavlja značajan korak napred u razvoju regionalne industrije video igara.

Inicijativa za razvoj ovog centra dolazi kao rezultat zajedničkog poduhvata Sisačko-moslavačke županije, grada Novske, razvojne agencije SIMORA, kao i Regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije. Ovaj projekat, koji je najavljen u sredu, predstavlja značajnu investiciju u lokalnu ekonomiju i tehnološki razvoj.

Srž centra će činiti gejming akcelerator sa 200 radnih mesta, studijom za virtuelnu stvarnost, inkubatorom za testiranje video igara sa 2.500 mesta, fakultetom, studentskim domom i sportskim objektima. Ovo će pružiti ne samo značajnu infrastrukturu za razvoj gejming industrije, već i obrazovne mogućnosti za mlade talente.

Svi potrebni građevinski dozvoli za projekat su već dobijeni, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske unije očekuje se da raspisuje tender za izgradnju centra u prvom kvartalu ove godine. Radovi na izgradnji se očekuju da počnu do kraja 2024. godine.

Ovim ambicioznim projektom, Hrvatska se postavlja kao značajan igrač u rastućem sektoru video igara u regionu, pružajući platformu za inovacije i razvoj talenta. Centar u gradu Novska ima potencijal da postane ključno mesto za gejming entuzijaste, developere i studente, predstavljajući ključnu tačku susreta za razmenu znanja i ideja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA