Hogwarts Legacy krunisan kao najprodavanija igra 2023. godine, sa 22 miliona prodatih primeraka

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Igra Hogwarts Legacy nije samo prodajni fenomen, već i igra koja je uspela da oživi duh franšize

Za gejming industriju je 2023. godina bila izuzetna. Videli smo mnoštvo velikih naslova koji su ostvarili komercijalni uspeh, ali i pohvale kritičara. Međutim, ona koja se izdvojila po komercijalno uspehu je definitivno bila Hogwarts Legacy.  Ova igra, zasnovana na čarobnom svetu Harija Potera, prodata je u neverovatnih 22 miliona primeraka širom sveta, čime je postala najprodavanija igra prošle godine.

Hogwarts Legacy je prvobitno objavljen za PlayStation 5, Xbox Series X|S i PC u februaru 2023. godine, dok su verzije za PlayStation 4 i Xbox One usledile u maju, a za Nintendo Switch u novembru iste godine. Raznolikost platformi na kojima je igra dostupna doprinela je njenom globalnom uspehu i širokom prihvatanju od strane igrača.

Značaj ovog postignuća je još veći kada se uzme u obzir ukupni rast tržišta video igara u 2023. godini. Prema izvorima, ukupna prodaja gejming sadržaja, hardvera i dodataka iznosila je oko 4,6 milijardi dolara samo u februaru 2023, što je za 6% više u odnosu na isti period prethodne godine. Sveukupno, industrija video igara je zabeležila značajan rast, sa posebnim naglaskom na hardver, koji je zabeležio rast od 68%.

Prodaja Hogwarts Legacy dominirala je tržištem uprkos snažnoj konkurenciji od strane drugih velikih naslova. Neki igrači su čak dovodili u pitanje tvrdnje o njenom statusu najprodavanije igre, upoređujući je sa drugim popularnim naslovima kao što su Zelda Tears of the Kingdom  i Call of Duty Modern Warfare 3, koji su takođe doživeli uspeh u prodaji. Međutim, široka dostupnost Hogwarts Legacy na različitim platformama i njeno konstantno prisustvo na vrhu prodajnih lista tokom godine, potvrdili su njen status kao lidera u prodaji.

Igra Hogwarts Legacy nije samo prodajni fenomen, već i igra koja je uspela da oživi duh franšize, naišavši na pozitivne reakcije kako među fanovima Harija Potera, tako i među širom publikom. Njena popularnost i uspeh odražavaju se i u odličnom prijemu od strane kritike i igrača, pokazujući da kvalitetan sadržaj i verna adaptacija voljenog univerzuma mogu dovesti do izuzetnih rezultata.

U kontekstu ovog izvanrednog uspeha, Hogwarts Legacy ne samo da postavlja nove standarde za adaptacije književnih dela u svetu video igara, već i potvrđuje snagu franšize Harija Potera i njen trajni uticaj na pop kulturu.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA