Vreme je za promene: Steam ukida podršku za Windows 7, 8 i 8.1 sisteme

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Steam ograničava podršku samo na Windows 10 i 11, ostavljajući korisnike starijih verzija bez ažuriranja i tehničke podrške

Sa početkom nove godine, tehnološki gigant Valve doneo je značajnu promenu u svojoj platformi za distribuciju igara, Steam. Od 1. januara 2024, Steam više ne podržava operativne sisteme Windows 7, 8 i 8.1, što signalizira kraj jedne ere i poziva na modernizaciju među svojim korisnicima.

Ovaj potez dolazi kao odgovor na kontinuirani napredak u tehnologiji i potrebu za boljom integracijom sa novijim operativnim sistemima. Microsoft, tvorac Windows-a, već duže vreme stavlja akcenat na Windows 10 i najnoviji Windows 11, postepeno umanjujući podršku za starije verzije. U skladu s tim, i Valve je odlučio da uskladi svoje usluge sa tekućim standardima industrije.

Iako korisnici Steam platforme koji koriste Windows 7, 8 ili 8.1 i dalje mogu pristupiti svojim igrama, Valve je izdao upozorenje da bi usluga mogla da prestane sa radom bez prethodne najave. Razlog za to leži u zavisnosti Steama od Google Chrome-a, čija podrška za Windows 7 je okončana još u januaru 2023. godine. Chrome 109 ostaje poslednja verzija dostupna korisnicima ovih starijih Windows operativnih sistema.

Dalje, nadolazeća ažuriranja Steama zahtevaće nove funkcije i sigurnosne komponente koje nisu prisutne u Windows 7, 8 i 8.1. To će neizbežno dovesti do situacije gde će korisnici starijih verzija operativnog sistema ostati bez ključnih ažuriranja, uključujući sigurnosne zakrpe, što može ugroziti kako performanse tako i sigurnost njihovih sistema.

Valve, stoga, savetuje svoje korisnike da pređu na Windows 10 ili Windows 11 kako bi osigurali nesmetan pristup ažuriranjima, novim igrama i tehničkoj podršci. Ovaj korak predstavlja ne samo prilagođavanje tehnološkim trendovima, već i investiciju u sigurnost i stabilnost igračkog iskustva.

Kraj podrške za starije verzije Windowsa na Steamu nije iznenađenje, ali je svakako važan podsetnik da tehnologija neprestano napreduje. Za korisnike koji su još uvek na starijim sistemima, ovo je prilika da se okrenu budućnosti i iskuse sve prednosti koje moderni operativni sistemi donose, posebno u svetu online igranja.

Iako ova promena može izazvati određene neugodnosti za deo korisničke baze, ona je u suštini korak ka unapređenju i optimizaciji igračkog iskustva u skladu sa najnovijim tehnološkim standardima.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA