FTC podnosi tužbu kojom žele da blokiraju Microsoftovu akviziciju Activision Blizzarda

FTC navodi zabrinutost da bi akvizicija "omogućila Microsoftu da potisne konkurente" Xbox-a

  • 0

Američka Savezna trgovinska komisija (FTC) saopštila je u četvrtak da podnosi tužbu koja ima za cilj da blokira Microsoftovu akviziciju gejming giganta, kompanije Activision Blizzard, piše Tech Crunch.

Kupovina gejming studija iza gigantske franšize kao što je Call of Duty bila je jedna od najvećih tema u gejmingu tokom 2022. godine, nakon što je Microsoft najavio kupovinu početkom ove godine.

Dogovor je vredan 68,7 milijardi dolara.

Akvizicija bi predstavljala masivnu promenu u gejming industriji - Activision Blizzard poseduje izuzetno popularne video igre, kao što su Call of Duty i World of Warcraft - a ideja da kompanija veličine Microsofta preuzme Activision Blizzard izazvala je zabrinutost kod mnogih različitih strana.

U svom saopštenju, FTC navodi zabrinutost da bi akvizicija "omogućila Microsoftu da potisne konkurente" Xbox-a, kako kroz same igre, ali i kroz njihov Game Pass pretplatnički servis.

"Microsoft je već pokazao da može i da će uskratiti sadržaj svojim gejming rivalima", rekla je direktorka FTC-evog Biroa za konkurenciju Holi Vedova.

"Danas nastojimo da sprečimo Microsoft da preuzme kontrolu nad vodećim nezavisnim gejming studiom i da ga koristi za nanošenje štete konkurenciji na višestrukim dinamičnim i brzorastućim tržištima igara", dodala je ona.

Proizvođač PlayStation-a, japanska kompanija Sony, Microsoftov glavni rival, glasno se protivio predloženoj akviziciji, koja bi konsolidovala neke od najpopularnijih igara na svetu pod Xbox-ovom zastavom.

Poslednjih nedelja, Microsoft je pokušavao da spreči regulatorni pritisak obećavajući da će Call of Duty dobijati isti tretman i na PlayStation konzolama, a čak su sklopili dogovor da donesu franšizu i na Nintendo konzole, ukoliko akvizicija prođe.

Izvršni direktor Activision Blizzard-a Bobi Kotik uverio je zaposlene u četvrtak popodne da je, uprkos pritisku FTC-a, akvizicija i dalje na pravom putu.

"Ovo zvuči alarmantno, pa želim da vas uverim da će ova akvizicija proći", rekao je Kotik.

"Tvrdnja da je ova akvizicija antikonkurentna nije u skladu sa činjenicama i verujemo da ćemo pobediti u ovom izazovu."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA