Nintendo želeo da osuđeni haker posluži kao primer: Poruka svima o pirateriji igara

 
 
 ≫ 
  • 0

Nintendo je opisao presudu jednog hakera ranije ove godine kao "jedinstvenu priliku" da pošalje poruku svim gejmerima o pirateriji video igara

Novoobjavljeni transkript presude Geriju Bauzeru (ironično da mu je baš to ime, da) od 10. februara pruža redak uvid, direktno iz Nintenda, o pritužbama kompanije.

Bauzer, državljanin Kanade, priznao je prošle godine krivicu po optužbama američke vlade za sajber kriminal zbog svoje uloge u hakerskoj grupi Team Xecuter. Grupa je prodavala tehnologiju koja je zaobilazila zaštitu autorskih prava i omogućila Nintendo Switch-u i drugim sistemima da igraju piratske igre.

Vlasti su procenile da je piraterija koštala Nintendo više od 65 miliona dolara tokom skoro decenije i čak je primorala kompaniju da potroši dodatne resurse na izdavanje sigurnijeg modela Switch-a.

"Kupovina video igara je ono što održava Nintendo i Nintendo ekosistem, a igre su te koje mame osmeh na ljudima", rekao je advokat Nintenda. "Iz tog razloga činimo sve što možemo da sprečimo krađu igara na Nintendo sistemima."

Na saslušanju, američki okružni sudija Robert Lasnik primetio je da TV i filmovi veličaju hakere kao one koji "uvaljuju kosku gigantima", sugerišući da "velike kompanije ubiru ogroman profit i da je dobro da mali čovek ima ovo".

"Šta mislite?" Lasnik je u jednom trenutku pitao Nintendovog advokata. "Šta još možemo da uradimo da ubedimo ljude da u hakovanju/pirateriji nema slave?"

U kratkim komentarima direktno Lasniku, Bauzer je rekao da duža zatvorska kazna neće uplašiti hakere.

"Toliko novca se može zaraditi od piraterije da je beznačajno", rekao je on.

Bauzer je osuđen na 40 meseci, u poređenju sa 19 koliko je tražio njegov advokat, koji je rekao da je haker već odslužio veći deo tog vremena dok je čekao suđenje.

"Mislim da se ovde može poslati neka poruka", rekao je Lasnik, koji je dodao da bi u "normalnim vremenima" dao punih 60 meseci koliko su tražili američki federalni zvaničnici.

(Telegraf.rs)

Video: Prince Aviation otvorio najmoderniji hangar u Evropi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA