Apple je pre četiri godine dao ogromno obećanje za macOS, ali ono još uvek nije ispunjeno

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Još 2020. godine, Apple je najavio velike promene u pogledu privatnosti za korisnike macOS-a, ali jedno važno obećanje i dalje nije ispunjeno. Nakon izlaska macOS Big Sur operativnog sistema, Apple je doživeo veliki problem sa serverima, što je negativno uticalo na instalacije macOS-a, aplikacije kao što su iMessage i Apple Pay, a najviše na notarizaciju aplikacija – proces provere autentičnosti aplikacija pre nego što se pokrenu na računaru.

Sistem notarizacije aplikacija, koji je dizajniran da proveri da li aplikacija sadrži malver i da li je developerski sertifikat validan, doživeo je ozbiljan zastoj zbog ovog pada servera. Korisnici su prijavljivali dugotrajno otvaranje aplikacija, jer su njihovi uređaji uporno pokušavali da se povežu sa serverima, umesto da automatski preskoče ovaj korak kada su offline.

Apple je nakon toga obećao nekoliko ključnih promena, uključujući i opciju da korisnici potpuno isključe ove online provere. Ove promene su trebale da stupe na snagu 2021. godine, ali do danas opcija za isključivanje provera nije uvedena, iako je Apple napravio određene pomake u unapređenju privatnosti.

Apple-ove promene u vezi sa privatnošću

Kompanija je odmah nakon incidenta prestala da prikuplja IP adrese povezane sa proverenim aplikacijama, kao deo obećanja za unapređenje privatnosti. Takođe su implementirali novi šifrovani protokol za provere sertifikata. Međutim, mnogi korisnici i dalje čekaju na najavljenu opciju potpunog isključivanja online provera pre otvaranja aplikacija.

Iako je Apple uklonio sve reference na ovu funkciju sa svojih zvaničnih dokumenata u poslednjih godinu dana, korisnici, uključujući developera Džefa Džonsona, i dalje ističu važnost ove opcije. Bez obzira na unapređenja, mnogi smatraju da bi omogućavanje isključivanja online provera bilo veliki korak ka jačoj privatnosti korisnika.

Iako Apple nastavlja da unapređuje sigurnosne protokole i infrastrukturu, opcija za potpuno isključivanje provera notarizacije aplikacija ostaje nedostupna. Korisnici žele jasnu komunikaciju o tome da li će ova funkcija ikada biti dostupna ili je potpuno odbačena, jer bi značila veliko olakšanje za sve koji se oslanjaju na brzo i efikasno pokretanje aplikacija, čak i kada su serveri nedostupni.

Zaključak je da Apple mora pružiti jasniji plan o budućnosti ovog obećanja, jer bi ispunjavanje ove funkcije značajno doprinelo privatnosti i kontroli nad ličnim uređajem.

(Telegraf.rs)

Video: Ćosić: Film "Prva klasa - Pun gas" je omaž "Nacionalnoj klasi"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA