Zašto bi trebalo da koristite tamni režim na OLED laptopovima i monitorima

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

OLED ekrani postali su izuzetno popularni u poslednjih nekoliko godina, kako na laptopovima, tako i na desktop monitorima. Njihova živa slika i superioran kontrast čine ih veoma poželjnim izborom. Međutim, da biste u potpunosti iskoristili prednosti OLED tehnologije, postoji jedan ključni savet – koristite tamni režim.

Da biste razumeli zašto je tamni režim idealan za OLED ekrane, potrebno je razumeti kako funkcioniše OLED tehnologija. Za razliku od LCD ekrana, OLED ne koristi pozadinsko osvetljenje. Svaki piksel na OLED ekranu osvetljava se samostalno, što znači da svetliji pikseli troše više energije, dok tamniji pikseli troše minimalnu količinu.

Na OLED ekranima, tamne slike troše znatno manje energije nego svetle slike. Ovo je posebno važno za laptopove koji koriste OLED ekrane, jer tamni režim može produžiti trajanje baterije tako što smanjuje količinu energije potrebnu za prikazivanje slike. Iako tamni režim ne čini svaki piksel potpuno crnim, čak i tamnije nijanse sive boje pomažu u uštedi energije u poređenju sa svetlijim bojama.

Sprečavanje "burn-in" efekta

Pored uštede energije, tamni režim pomaže i u smanjenju rizika od burn-in efekta, koji se može javiti na OLED ekranima. Ovaj efekat se dešava kada pikseli postanu "zaglavljeni" u osvetljavanju statičnih elemenata, kao što su logotipi ili trake zadataka. Korišćenjem tamnog režima, pikseli provode manje vremena na maksimalnom osvetljenju, što smanjuje mogućnost degradacije ekrana.

Kako koristiti tamni režim na Windows-u

Korišćenje tamnog režima na Windows-u je jednostavno. Na Windows 11 sistemu, dovoljno je da otvorite aplikaciju za podešavanja, odete u sekciju "Personalizacija" i izaberete opciju "Boje". Zatim promenite režim u "Tamni". Na Windows 10, proces je sličan, ali se opcija zove "Izaberite svoju boju".

Takođe, mnoge aplikacije, uključujući Google Chrome, zahtevaju da se tamni režim postavi zasebno. U Chrome-u, možete podesiti da aplikacija prati sistemski režim ili da ručno prebacite na tamni režim.

Tamni režim nije samo vizuelno prijatan već donosi i praktične prednosti na OLED ekranima, produžavajući vek baterije i sprečavajući probleme poput burn-in efekta. Ako posedujete OLED uređaj, tamni režim je neophodan korak ka optimizaciji vašeg iskustva.

(Telegraf.rs)

Video: "Obavio sam razgovor sa Dušanom Tadićem, mislim Vlahović": Piksijev gaf na početku konferecije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA