Da li vaša AMD matična ploča usporava SSD? Evo šta se dešava

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Korisnici AMD X670E matičnih ploča počeli su da se suočavaju sa neočekivanim problemima u radu svojih PCIe Gen 5 i Gen 4 SSD-ova, gde se umesto očekivanih brzina karakterističnih za PCIe Gen 5, brzine spuštaju na nivo Gen 1. Ovaj problem je prijavljen na nekoliko foruma, a najviše pogođeni su korisnici Asus i MSI X670E matičnih ploča.

Iako se ovaj problem čini raširenim, AMD B650, B650E i X670 matične ploče ne pokazuju iste simptome. Pored smanjenja performansi, neki korisnici su prijavili i probleme sa podizanjem sistema na Windowsu, gde sistem ne prepoznaje PCIe Gen 5 SSD-ove ili odbija da se pokrene sa njih.

Prema kompaniji Crucial, proizvođaču memorija i SSD-ova, uzrok problema ne leži direktno u AMD X670E čipsetu, već u način na koji je dizajniran PCI-Express I/O na X670E platformi. Konkretno, problem se odnosi na PCIe Gen 5 M.2 NVMe interfejse povezane sa procesorom. Izjava Cruciala je kasnije povučena, ali je sačuvana u arhivi sajta Wccftech. Kompanija savetuje korisnike da prebace svoje SSD-ove u M.2 Gen 4 slotove dok se ne objavi nova verzija BIOS-a koja bi mogla rešiti problem, piše DigitalTrends.

Kompatibilnost matičnih ploča

Zanimljivo je da korisnici koji koriste grafičke kartice u prvom slotu na X670E matičnim pločama takođe prijavljuju slične probleme. Prebacivanjem na PCIe Gen 4 ili korišćenjem Gen 4 SSD-ova problem nestaje, što sugeriše da je kompatibilnost sa Gen 5 SSD-ovima glavni izvor problema. Nakon što su testirali različite Gen 5 SSD-ove, korisnici su ustanovili da se problem nastavlja, što dodatno ukazuje na nesklad između matičnih ploča i Gen 5 SSD-ova.

Za sada nema zvanične izjave od strane AMD-a ili velikih proizvođača matičnih ploča, ali redovna objavljivanja BIOS ažuriranja ukazuju na to da su proizvođači svesni problema i rade na rešenju. AMD je istakao važnost PCIe Gen 5 standarda u svojoj budućoj liniji komponenti, uključujući nove X870 i X870E matične ploče za Ryzen 9000 seriju.

Da li je PCIe Gen 5 SSD dobra investicija u ovom trenutku?

S obzirom na trenutne probleme sa X670E matičnim pločama, potencijalni kupci se mogu zapitati da li je sada pravo vreme za investiranje u PCIe Gen 5 SSD-ove. Iako ovi diskovi obećavaju teoretski znatno veće brzine u poređenju sa Gen 4, u praksi većina korisnika neće primetiti značajnu razliku u svakodnevnim zadacima, pogotovo ako SSD ne radi punom brzinom zbog problema sa matičnom pločom.

U ovom trenutku, PCIe Gen 4 SSD-ovi predstavljaju sigurniju opciju za korisnike koji žele stabilne performanse bez rizika od problema sa podizanjem sistema ili smanjenih brzina. Gen 4 SSD-ovi i dalje nude impresivne brzine čitanja i pisanja (do 7 GB/s), i mogu se nositi sa zahtevnim radnim opterećenjima, bilo da se radi o igranju igara, video montaži ili obradi podataka.

(Telegraf.rs)

Video: Kako radi 3d štampač: Možete li da prepoznate figuru koja nastaje?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA