Da li znate zašto je ASUS Vivobook S 15 neobičan laptop?

 
A. V.
A. V.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Mogućnosti koje krase ovaj laptop ima još svega nekoliko modela na svetu, a nemaju ih čak ni mnogo skuplji.

Ukoliko ste čuli za Copilot+ PC koncept, onda verovatno znate da Windows 11 dobija neka značajna unapređenje, koja će se oslanjati na veštačku inteligenciju. Na svetu trenutno postoji samo nekoliko modela koji su već dobili tu Windows nadogradnju, a među njima je i ASUS Vivobook S 15 (S5507).

Šta je Copilot+ PC?

Da prvo pojasnimo šta se krije iza ovog imena. Microsoft je odlučio da naziv Copilot+ PC koristi za računare koji imaju NPU (Neural Processing Unit) koji pruža bar 40 TOPS-a (triliona operacija u sekundi). NPU je deo modernih procesora koji je optimizovan za izvršavanje zadataka vezanih za veštačku inteligenciju, a TOPS je jedinica kojom se označava njegova brzina.

ASUS Vivobook S 15 S5507 Foto: Promo/ ASUS

Postoji još nekoliko uslova koje računar mora da ispuni da bi bio Copilot+ PC (na primer, minimum 16 GB RAM-a), ali je NPU sa 40 TOPS-a najvažniji. Trenutno na svetu postoji nekoliko desetina modela koji ispunjavaju sve uslove, ali samo mali broj se danas može nazvati Copilot+ PC, dok će ostali to postati za nekoliko meseci. Ovi koji su to već danas, u sebi imaju Qualcomm® Snapdragon® X Elite ili Snapdragon® X Plus procesore. Za njih je već dostupna Windows 11 nadogradnja koja donosi razne zanimljive funkcije, dok će modeli sa AMD i Intel procesorima morati još da pričekaju.

Neke od ovih funkcija su automatsko prevođenje sa 44 jezika na engleski i pravljenje titlova, što je sjajna stvar ukoliko imate film na jeziku koji ne razumete i nemate titl. Prevođenje radi u svim aplikacijama, pa tako može prevoditi i Youtube video. Druga mogućnost je pravljenje ilustracija na osnovu skice koje nacrtate, a Copilot+ PC može i automatski da poboljšava kvalitet slike u video igrama. Uskoro stiže i opcija Recall, koja će omogućiti da pretražujete sve što ste radili u poslednjih par meseci. Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, računar će moći da prepoznaje sadržaj vašeg ekrana, pa će pretraga biti moguća i samim opisivanjem onoga što tražite, bez obzira da li je u pitanju tekst, slika ili video.

Lep i brz

Slovo "S" u oznaci ASUS Vivobook S 15 laptopa nam govori da je u pitanju tanak i lagan laptop. Generalno, Vivobook S modeli su na granici između klasičnih Vivobook i Zenbook laptopova. Tako se S5507 odlikuje elegantnim metalnim kućištem debljine 1,47 cm, a težak je samo 1,42 kg, pri čemu ne treba zaboraviti da S 15 ima veliki ekran dijagonale 15,6 inča. A ekran je OLED tipa, 3K rezolucije i frekvencije osvežavanja 120 Hz. Savršen je za gledanje filmova, posao, ali i obradu videa i fotografija.

ASUS Vivobook S 15 S5507 Foto: Promo/ ASUS

Konačno smo došli i do komponente koja ga izdvaja - Qualcomm® Snapdragon® X Elite procesora. U svetu Windows računara postoji mnogo moćnih laptopova, kao i onih koji imaju odličnu autonomiju rada na bateriji, ali su modeli sa Snapdragon X procesorom prvi koji nude najbolje od oba sveta. Zahvaljujući ARM arhitekturi, ovaj procesor ima odlične performanse, uz umerenu potrošnju energije. Njegov NPU nudi do 45 TOPS-a. Na ASUS Vivobook S 15 (S5507) laptopu možete sa lakoćom obrađivati velike video fajlove i mnoštvo fotografija, a sa druge strane možete računati na dugotrajnu bateriju, kad vam to zatreba. Upravo ova kombinacija ga čini tako poželjnim, jer zahtevni korisnici ne moraju da prave kompromise.

Sve što možeš danas, ne ostavljaj za sutra

Zašto bi čekali, ako neverovatne mogućnosti veštačke inteligencije i zanimljive funkcije koje donosi Copilot+ PC možete isprobati već danas? ASUS Vivobook S 15 (S5507) je dostupan na tržištu, pa možete biti među prvima koji će uživati u njegovim naprednim mogućnostima. Ako želite da saznate šta još nudi, kao i gde se može kupiti, kliknite OVDE.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Prince Aviation otvorio najmoderniji hangar u Evropi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA