Microsoft izgleda odustaje od planova da penzioniše 39-godišnji Windows Control Panel

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Microsoft je nedavno izazvao lavinu reakcija najavom da planira potpuno ukidanje Control Panel-a, jedne od najstarijih komponenti Windows operativnog sistema. Međutim, nakon reakcija korisnika i medija, kompanija je povukla ili preformulisala svoju odluku.

Prethodna verzija zvanične stranice podrške navodila je da je Control Panel "u procesu ukidanja" i da će njegove funkcije biti premeštene u aplikaciju Podešavanja. Sada ta izjava glasi da su "mnoge funkcije iz Control Panel-a već prebačene u Podešavanja, dok će ostale biti premeštene u budućnosti".

Ova promena u komunikaciji nije jasno pokazala da li je Microsoft odustao od planiranog ukidanja Control Panel-a ili je samo prilagodio način na koji informiše korisnike o svojim planovima. Bez obzira na to, Control Panel će ostati deo Windows operativnog sistema i dalje, uključujući i naredna ažuriranja Windows 11 verzije.

Control Panel, prvi put uveden još 1985. godine sa Windows 1.0, predstavljao je centralno mesto za podešavanje svih sistema na računaru, od datuma i vremena do mrežnih konfiguracija i podešavanja hardvera. Iako su mnoge njegove funkcije vremenom premeštene u noviju aplikaciju Podešavanja, Control Panel je ostao omiljen među korisnicima zbog svoje prepoznatljivosti i funkcionalnosti.

Aplikacija Podešavanja prvi put je uvedena sa Windows 8 verzijom 2012. godine, sa ciljem da bude jednostavnija i prilagođena ekranima osetljivim na dodir.

Iako je Microsoft modernizovao mnoge delove svog operativnog sistema, Control Panel ostaje važan deo Windows iskustva, sa izgledom koji se nije mnogo menjao tokom proteklih nekoliko decenija. Dok su aplikacije kao što su Paint i Notepad dobile "fejslift", Control Panel je zadržao svoj originalni izgled.

Ostaje neizvesno da li će Microsoft u potpunosti napustiti Control Panel u budućnosti, ali za sada, ovaj deo Windows-a će ostati prisutan i dostupan korisnicima.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA