Microsoft vraća kontroverznu Windows Recall funkciju u oktobru

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Microsoft planira da u oktobru 2024. ponovo uvede svoju kontroverznu Windows Recall funkciju kroz Windows Insider Program.

Ova funkcija, koja je prvobitno izazvala burne reakcije kada je predstavljena u maju, koristi veštačku inteligenciju za pravljenje snimaka ekrana svega što korisnik radi na Windows 11 računaru, sa ciljem detaljnog evidentiranja aktivnosti.

Funkcija je prvobitno naišla na veliko neodobravanje korisnika, koji su izrazili zabrinutost zbog sigurnosti svojih podataka.

Iako je Microsoft tvrdio da je funkcija potpuno bezbedna, mnogi nisu imali poverenja u kompaniju zbog njenog lošeg ugleda kada je reč o zaštiti privatnosti.

Čak je i jedan istraživač u oblasti sajber bezbednosti pokazao koliko problema ima ova funkcija.

Zbog toga je Microsoft brzo povukao ovu funkciju, ali sada planira da je vrati uz određene promene. Korisnici će moći da isključe Windows Recall, a funkcija će podrazumevano biti deaktivirana. Pored toga, obavezno će biti prijavljivanje putem Windows Hello pre nego što se alat aktivira, uz dodatne slojeve zaštite koji omogućavaju da snimci ekrana budu dostupni samo kada se korisnik verifikuje.

Povratak funkcije je planiran za Copilot Plus računare, ali tačan datum još nije poznat. Testiranje će trajati nekoliko nedelja ili meseci, a postoji mogućnost da se zvanično puštanje Windows Recall odloži do sledeće godine.

Microsoft je najavio da će objaviti više informacija u oktobru, pa ostaje da se vidi koliko će novih funkcija biti dostupno testerima. Korisnici i dalje izražavaju zabrinutost zbog potencijalnih sigurnosnih problema, iako Microsoft tvrdi da su preduzete sve mere kako bi funkcija bila bezbedna.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA