Kraj jedne ere: Microsoft konačno potvrdio gašenje ovog popularnog alata

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Microsoft je konačno zvanično potvrdio da će Windows Control Panel uskoro biti povučen iz upotrebe, čime se završava era dugogodišnjeg alata za konfiguraciju. Kompanija već neko vreme radi na zameni Control Panela aplikacijom Podešavanja, koja nudi modernije i jednostavnije korisničko iskustvo.

Prvi znaci da Microsoft planira da zameni Control Panel pojavili su se još 2011. godine kada je procurela fotografija Windows 8 sistema na kojoj se videlo da kompanija razvija novi sistem podešavanja, poznat kao "PC settings", sa naglaskom na optimizaciju za ekrane osetljive na dodir. Ipak, Control Panel je nastavio da postoji, paralelno sa novim Podešavanjima.

Još 2015. godine su se pojavile glasine da će Control Panel konačno biti povučen, kada je jedan od viših zvaničnika Microsofta izjavio da će "Podešavanja na kraju zameniti Control Panel". Međutim, alat je nastavio da funkcioniše jer određene funkcije još uvek nisu bile prebačene u novi sistem podešavanja.

Tek pre nekoliko dana, Microsoft je na zvaničnoj stranici za podršku objavio da je Control Panel sada "u procesu povlačenja u korist aplikacije Podešavanja". Ovaj potez deo je šireg trenda u kojem kompanija prelazi na modernije alate, ali zbog određenih razloga kompatibilnosti, Control Panel i dalje ostaje dostupan.

Control Panel je prvi put predstavljen 1985. godine sa verzijom Windows 1.0 i od tada je bio neizostavan deo Windows operativnog sistema. Microsoft sada poziva korisnike da, kad god je moguće, koriste aplikaciju Podešavanja umesto starog Control Panela.

Ovaj potez označava kraj jedne ere za Windows korisnike, ali i početak nove faze sa naglaskom na modernizaciju i jednostavnost.

(Telegraf.rs)

Video: Misteriozan fenomen snimljen na nebu, mreže se usijale, evo o čemu se radi: Koliko Sunca vidite?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA