Da li se i vama danas pojavio plavi ekran smrti? Kako prepoznati i rešiti ovu noćnu moru Windowsa

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Razumevanje uzroka i rešenja za BSOD može pomoći korisnicima da zadrže svoje računare u ispravnom stanju i minimiziraju prekide u radu

Veliki sajber problem pogodio je australijske kompanije, banke, medije i aviokompanije, izazvavši ozbiljne poremećaje u njihovom radu.

Na aerodromu u Sidneju, letovi su otkazani, dok su u supermarketima zavladali haos, a TV mreže su prekinule emitovanje programa zbog pada kompjuterskih sistema. Ovo nije izolovan incident, jer su i nekoliko američkih aviokompanija prijavile probleme sa IT sistemima, što je rezultiralo otkazivanjem ili odlaganjem letova. Sve ovo se desilo nakon čuvenog "plavog ekrana smrti" koji je izazvan lošim ažuriranjem kompanije Crowdstrike.

Blue screen of death (BSOD), poznat kao plavi ekran smrti, je zastrašujuća greška u operativnom sistemu Windows koja se pojavljuje kada računar naiđe na kritičnu grešku iz koje ne može da se oporavi.

Ova greška dobila je naziv zbog karakterističnog plavog ekrana sa belim tekstom koji opisuje problem. Do BSOD-a može doći iz različitih razloga, uključujući hardverske i softverske probleme.

Najčešći uzroci uključuju nekompatibilne ili oštećene drajvere, probleme sa hard diskom, memorijskim greškama (RAM), pregrejavanjem, zlonamernim softverom ili konfliktima između različitih softverskih aplikacija. Kada dođe do BSOD-a, sistem se automatski restartuje kako bi se pokušao oporaviti od greške, što može dovesti do gubitka nesnimljenih podataka.

Da bi se rešio problem BSOD-a, korisnici mogu preduzeti nekoliko koraka.

Prvo je važno identifikovati uzrok problema. Analiziranje poruke greške na plavom ekranu može pružiti korisne informacije o tome šta je izazvalo BSOD. Postoji mnogo alata i resursa na mreži koji mogu pomoći u dešifrovanju ovih kodova grešaka.

Nakon što se identifikuje uzrok, sledeći koraci uključuju ažuriranje drajvera, provere hardverskih komponenti, uklanjanje zlonamernog softvera, vraćanje sistema na prethodno stanje ako je BSOD počeo da se pojavljuje nakon instalacije određenog softvera ili drajvera, i redovno ažuriranje operativnog sistema.

Ažuriranje drajvera je posebno važno jer neispravni ili zastareli drajveri često uzrokuju BSOD. Provera RAM-a, hard diska i drugih komponenti može otkriti potencijalne hardverske probleme. Postoje alati poput Windows Memory Diagnostic i chkdsk koji mogu pomoći u identifikaciji ovih problema. Skidanje zlonamernog softvera je takođe ključno jer virusi i zlonamerni softver mogu izazvati BSOD. Pokretanje antivirusnog skeniranja može pomoći u otkrivanju i uklanjanju ovih pretnji.

Ako je BSOD počeo da se pojavljuje nakon instalacije određenog softvera ili drajvera, vraćanje sistema na prethodno stanje može rešiti problem. Redovno ažuriranje operativnog sistema može popraviti poznate greške i ranjivosti koje mogu izazvati BSOD.

Prevencija BSOD-a je ključna za stabilan i pouzdan rad računara. Redovno održavanje sistema, uključujući ažuriranje softvera i drajvera, praćenje zdravlja hardvera i korišćenje pouzdanog antivirusnog softvera, može značajno smanjiti rizik od BSOD-a. U slučaju ponavljajućih problema, može biti korisno potražiti pomoć od IT stručnjaka ili servisera kako bi se detaljnije istražili uzroci i pronašla trajna rešenja.

Razumevanje uzroka i rešenja za BSOD može pomoći korisnicima da zadrže svoje računare u ispravnom stanju i minimiziraju prekide u radu.

Da li se i vama pojavio plavi ekran smrti?

(Telegraf.rs)

Video: Samsung u Parizu predstavio budućnost sklopivih uređaja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA