Vreme čitanja: oko 2 min.

Google smaknut sa trona posle 5 godina: Novi kvantni računar postigao 100 puta bolje rezultate od Sycamore

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema Quantinuum-u, H2-1 konfigurisan sa 32 fizička kubita podržava kreiranje četiri visoko pouzdana logička kubita koji rade bolje od fizičkih kubita od kojih su sastavljeni

  • 0
Kvantni računar kvantni kompjuter Foto: Shutterstock.com

2019. godine, kvantni računar Sycamore, koji je razvio Google, postigao je značajan prekretnicu u kvantnom računarstvu, završivši određeni zadatak za 200 sekundi, za koji bi klasičnom superračunaru trebalo 10.000 godina da završi. Iako je bilo sporova oko ovog postignuća, Google-ova tvrdnja je ostala neosporena do sada. Prošlog meseca, kompanija Quantinuum objavila je da je dostigla prag performansi korekcije grešaka za koji se verovalo da je udaljen godinama.

Novi kvantni računar kompanije Quantinuum sa 56 kubita, nazvan H2-1, nadmašio je Google-ov Sycamore sa 100 puta boljim rezultatima. Između januara i juna 2024. godine, Quantinuum je sproveo nekoliko eksperimenata koji su pokazali značajno poboljšanje performansi.

Rezultati su objavljeni prošlog meseca u studiji koja još nije prošla recenziju. Quantinuum tvrdi da je postigao značajno poboljšanje performansi koristeći algoritam za uzorkovanje nasumičnih kola. Njihov linearni benchmark za unosni presek (XEB) dostigao je ~0.35, što je preko 100 puta bolje od prethodnih demonstracija.

Prema Quantinuum-u, H2-1 konfigurisan sa 32 fizička kubita podržava kreiranje četiri visoko pouzdana logička kubita koji rade bolje od fizičkih kubita od kojih su sastavljeni. Ovo predstavlja veliki korak ka kvantnom računarstvu otpornom na greške, gde su logički kubiti pouzdaniji od fizičkih.

Stope grešaka u logičkim kolima bile su do 800 puta niže od odgovarajućih fizičkih kolia, što, prema Quantinuum-u, nijedna druga kvantna računska kompanija nije uspela da postigne.

Korekcija grešaka omogućava kvantnim računarima da izvode duže i složenije proračune, štiteći kvantne informacije od šuma i dekoherencije. Trenutni kvantni računari imaju znatno veće stope grešaka u poređenju sa klasičnim računarima, sa stopama grešaka koje se kreću od 1% do 0.1%.

Google-ov kvantni računar Sycamore, sa 53 kubita, prvi put je predstavljen 2019. godine kada je završio specifičan zadatak za 200 sekundi, sa XEB rezultatom od približno 0.002. Google je tvrdio da bi najnaprednijem klasičnom superračunaru, Summit-u, bilo potrebno približno 10.000 godina da završi zadatak.

Ilyas Khan, osnivač i glavni produktni direktor Quantinuum-a, priznao je Sycamore-ovo postignuće: "Kada je Google krajem 2019. objavio detalje svog eksperimenta 'kvantne nadmoći', njihov direktor Sundar Pičai objavio je blog koji je izdržao test vremena u pogledu važnosti tada postignutog prekretnice."

Quantinuum-ov rad podiže lestvicu na nivo gde klasični superračunari jednostavno ne mogu da se takmiče i gde je računski zadatak merljiv i relevantan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA