Da li ste se ikada zapitali šta pokreće Las Vegas Sphere? Nije jeftino...

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Ova najveća sferična građevina na svetu ima 1,2 miliona programabilnih LED dioda na svojoj spoljašnjoj površini

Nvidia je otkrila da njeni hardverski proizvodi kreiraju unutrašnje i spoljašnje vizuelne efekte Las Vegas Sphere. Ova najveća sferična građevina na svetu ima 1,2 miliona programabilnih LED dioda na svojoj spoljašnjoj površini, koje pokreće 150 RTX A6000 GPU-ova.

Las Vegas Sphere je otvoren 29. septembra 2023. godine, nakon izgradnje koja je trajala od 2019. godine i koštala 2,3 milijarde dolara. Zgrada je visoka 366 stopa i široka 516 stopa, pokrivajući skoro 750.000 kvadratnih stopa. Njegova spoljašnjost, nazvana Eksosfera, može kreirati neverovatne slike sa svojih 1,2 miliona LED modula, od kojih svaki sadrži 48 pojedinačno programabilnih LED dioda.

Unutrašnjost Las Vegas Sphere je takođe impresivna, sa ekranom visine preko 75 metara koji se prostire od poda do plafona u rezoluciji 16K x 16K. Kompanija koja stoji iza ovog projekta navodi da unutrašnjost ima 160.000 kvadratnih stopa programabilnog prostora, što je otprilike površina tri fudbalska terena.

Za ovakav prikaz potreban je snažan hardver, pa je Nvidia otkrila da Las Vegas Sphere pokreće 150 RTX A6000 GPU-ova. Svaki od ovih GPU-ova ima preko 10.000 jezgara, 48GB VRAM-a i TDP od 300W.

Sfera dvorana Sphere Las Vegas Foto: Tanjug/AP

Cena jednog GPU-a je oko 5.000 dolara, što znači da ukupna cena za 150 GPU-ova iznosi oko 750.000 dolara, dok bi na maksimalnoj snazi mogu da troše i do 45.000W.

Kako bi svi paneli delovali kao jedna sinhronizovana celina, Nvidia je ponudila napredne interkonekcijske tehnologije, uključujući BlueField DPU-ove i ConnectX-6 Dx NIC-ove, zajedno sa DOCA Firefly Service-om i Nvidia Rivermax softverom.

Video sadržaj kreira Sphere Studios u Burbanku, pre nego što se digitalno prenese u Las Vegas. Sadržaj se zatim strimuje u realnom vremenu na radne stanice opremljene RTX A6000 GPU-ovima, omogućavajući prikaz tri sloja rezolucije 16K pri 60 frejmova po sekundi.

Rivermax pomaže u strimovanju medija, dok BlueField DPU-ovi omogućavaju precizno vremensko usklađivanje putem DOCA Firefly Service-a, koji, prema Nvidiji, sinhronizuje satove u mreži sa submikrosekundnom preciznošću.

Pored visokorezolutnih vizuala, Las Vegas Sphere se može pohvaliti i naprednim zvučnim sistemom koncertnog kvaliteta, haptičkim sedištima i atmosferskim efektima poput vetra i mirisa.

(Telegraf.rs)

Video: Stravičan udes na Novom Beogradu, vozilo otkinulo banderu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Smederevac

    14. jul 2024 | 18:33

    Koliko je impresivna ova sfera pokazuje snimak koncerta U2 u njoj. Ima na You tube vise razlicitih snimaka, Odaberite najbolji kvalitet i uzivajte u prizoru. Nebitno je volite li da slusate U2.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA