Vreme čitanja: oko 2 min.

Nvidia sprema veliki skok: Nova GDDR7 memorija menja pravila igre

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je važno biti skeptičan prema benchmarkovima prvog proizvođača, neki brojevi su teško osporivi

  • 0
Nvidia App Foto: Nvidia

Micron je predstavio novu generaciju GDDR7 memorije, koja će kompaniji Nvidia doneti značajnu prednost nad AMD-om u svetu gejminga.

Micron je predstavio performanse svoje nove generacije grafičke memorije, što bi moglo doneti velike promene na tržištu grafičkih kartica. Kompanija tvrdi da će njihova GDDR7 VRAM memorija ponuditi do 30% poboljšanje performansi u gejming scenarijima, što se odnosi i na igre koje intenzivno koriste ray tracing i na one koje se oslanjaju na rasterizaciju. Da li će Nvidia RTX 50-serija, koja će koristiti GDDR7 memoriju, biti veći napredak nego što se očekivalo?

Podaci, koje je prvo podelio harukaze5719 na X (ranije poznat kao Twitter), pokazuju da Micronove nove GDDR7 32Gb/s module nadmašuju GDDR6 VRAM koji dostiže maksimalnu brzinu od 20GB/s. Za poređenje, GDDR6X memorija može dostići 24GB/s po pinu, pa je GDDR7 veliki napredak, pogotovo jer će startovati sa 28Gb/s.

Micron je takođe naveo nekoliko ključnih prednosti svoje GDDR7 tehnologije. Prvo, propusni opseg je povećan do 60% u poređenju sa vrhunskim GDDR6 i GDDR7 modulima, sa GDDR7 koja može postići preko 1.5TB/s u sistemskom propusnom opsegu.

Uprkos ovim impresivnim poboljšanjima, Micron takođe izveštava da je GDDR7 do 50% efikasnija u pogledu potrošnje energije, a njeni novi režimi spavanja mogu značajno smanjiti količinu potrošene energije u stanju pripravnosti - do 70%. Micron je takođe uspeo da smanji vremena odziva do 20%, što će biti korisno za radne zadatke generativne veštačke inteligencije.

Iako je važno biti skeptičan prema benchmarkovima prvog proizvođača, neki brojevi su teško osporivi. Dok ne možemo biti sigurni koliko će univerzalno biti to poboljšanje od 30% u broju sličica po sekundi (fps), znamo da će najbrža GDDR7 memorija ponuditi ogroman porast u propusnom opsegu memorije.

Micronove usporedbe prikazuju sistem sa 12 GDDR7 integrisanih kola (ICs) i 384-bitnim memorijskim interfejsom naspram istog sistema prethodne generacije, što povećava propusni opseg preko 1.5TB/s. U međuvremenu, RTX 4090, opremljen bržim GDDR6X modulima koji dostižu do 21Gbps, dostiže nešto više od 1TB/s. Poboljšanja su očigledna.

Ovo zvuči kao dobre vesti za Nvidia. Nedavne glasine o specifikacijama za RTX 50-seriju nisu bile preterano impresivne, sa sličnim velikim poboljšanjima kod RTX 5090 i znatno manjim unapređenjima kod nižih modela. Ali sa ovako brzom memorijom, mogli bismo videti GPU-e koji, uprkos sličnom broju CUDA jezgara, postižu veći fps samo zbog brže VRAM.

Naravno, ta brojka od 30% neće se primenjivati na svaki GPU. Uski memorijski interfejs može ograničiti čak i najbolju VRAM, kao što smo videli kod GPU-a poput RTX 4060 Ti 16GB. U RTX 40-seriji, Nvidia je zadržala količinu VRAM-a prilično konzervativnom za većinu grafičkih kartica, a memorijski interfejs je bio sličan. Sa istim pristupom u RTX 50-seriji, GDDR7 memorija će i dalje biti poboljšanje, ali tih 30% može biti rezervisano za GPU-e poput RTX 5090.

Micronovi novi memorijski moduli zvuče prilično impresivno, i uz malo sreće, videćemo ih u Nvidia-inim nadolazećim grafičkim karticama. AMD, s druge strane, navodno ostaje pri GDDR6 memoriji u RDNA 4. Nvidia bi na ovaj način mogla da stekne još ozbiljniju prednost nad konkurentom.

(Telegraf.rs)

Video: Beli iz Nove Varoši "srodio" se s jaganjcima: Da li vidite psa na ovoj fotografiji?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA