Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto su Copilot+ računari problematični za prosečne korisnike (za sada)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Postoji nekoliko razloga zašto trenutno nisu pogodni za široku upotrebu

  • 0
Microsoft Copilot+ računari Foto: Microsoft

Windows Copilot+ laptopovi dolaze sa specijalnim čipovima za napredne AI funkcije, ali da li zaista opravdavaju očekivanja?

Postoji nekoliko razloga zašto trenutno nisu pogodni za široku upotrebu.

Zbunjujuća emulacija

Jedini Copilot+ laptopovi dostupni na početku su oni sa ARM procesorima, koji su slični onima u vodećim mobilnim uređajima i opremljeni su snažnim NPU-om za AI. Ideja o dugotrajnoj bateriji i integrisanim AI funkcijama zvuči primamljivo, ali nije tako jednostavno.

Ovi laptopovi koriste Windows on ARM operativni sistem, što znači da svaki softver mora podržavati ARM. Dok su aplikacije poput Google Chrome i Adobe Lightroom optimizovane, za programe poput Discorda i Slacka potrebno je koristiti emulaciju. Ovaj proces je previše komplikovan za prosečne korisnike i može dovesti do problema sa performansama.

Loša podrška za gejming

Na prvi pogled, mogućnosti koje Copilot+ laptop nudi za gejming izgledaju impresivno. AI čip omogućava automatsku super rezoluciju (ASR), funkciju sličnu Nvidia DLSS-u, koja poboljšava rezoluciju igara dok održava performanse. Međutim, većina Steam igara trenutno nema podršku za ARM, što znači da mnoge igre neće raditi glatko ili uopšte neće raditi. Ovo može razočarati gejmere koji očekuju visoke performanse.

Problemi sa VPN servisima

Jedan od glavnih problema trenutno je što neki VPN servisi ne rade na Copilot+ laptopovima, a emulacija to ne popravlja. VPN-ovi su postali neophodni za povezivanje na poslovne mreže, univerzitetske resurse i zaštitu privatnosti. Iako neki servisi, poput SurfSharka, nude verzije koje rade, većina popularnih VPN-ova još uvek nije optimizovana za ove uređaje, što može biti veliki problem za korisnike koji zavise od VPN-a za svakodnevni rad.

Nepotrebni Copilot taster

Copilot+ laptopovi imaju specijalan taster za pristup AI funkcijama, što može biti iritantno za korisnike. Ovaj taster se ne može lako premapirati, što znači da postoji mogućnost slučajnog aktiviranja AI funkcija tokom važnih zadataka, poput video poziva ili igranja igara. Ovaj dizajn može frustrirati korisnike i otežati rad.

Visoka cena bez poliranog iskustva

Copilot+ laptopovi nude impresivne performanse i dug vek trajanja baterije, ali sa početnom cenom od $999 do $2,500, pitanje je da li su vredni tih para. Korisnici koji traže pouzdan i poliran uređaj možda će više ceniti stabilnost i korisničko iskustvo koje nude MacBook Air ili tradicionalni Windows laptopovi.

U budućnosti, Microsoft i proizvođači laptopova verovatno će prevazići ove probleme, ali za sada, ako niste rani usvajač tehnologija i tražite potpuno polirano iskustvo, možda je bolje da sačekate sledeću generaciju Copilot+ uređaja, piše MakeUseOf.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA