Vraća se Nokia 3310! Roditelji sve više biraju "glupe" telefone kako bi zaštitili svoju decu

 
N. M.
N. M.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Popularnost običnih telefona, poznatih i kao "glupi telefoni", sve više raste kako roditelji traže načine da zaštite decu od opasnosti na internetu.

Sa sve češćim negativnim efektima društvenih mreža i rizicima koje nosi internet, roditelji se sve više okreću jednostavnijim uređajima koji ne nude pristup internetu, a prodaja ovih uređaja u Velikoj Britaniji se udvostručila u poslednjih godinu dana.

Prema podacima kompanije Virgin Media O2, prodaja običnih telefona je doživela veliki skok u septembru, kada počinje nova školska godina. Ironično, brend Nokia, koji je dominirao tržištem početkom 2000-ih, sada je ponovo u fokusu onih koji žele da izbegnu digitalni svet, a najnoviji model Nokia 3310, poznat po svojoj izdržljivosti, jedan je od najtraženijih.

Popularnost među različitim grupama korisnika

Nisu samo roditelji ti koji kupuju ove telefone za svoju decu. Stariji korisnici koji su obeshrabreni sve složenijim pametnim telefonima i pričom o veštačkoj inteligenciji takođe se okreću jednostavnijim uređajima, koji nude samo osnovne funkcije kao što su pozivi, SMS i osnovne igre poput popularne "Zmije".

Nokia snake zmija igrica Foto: Shutterstock

Ovi telefoni su takođe česti u industrijama gde su uređaji izloženi riziku od oštećenja, poput građevinarstva ili naftnih platformi, jer su jeftiniji i mnogo otporniji u poređenju sa skupim pametnim telefonima.

Povratak ovih uređaja nije novost. Izveštaj kompanije Counterpoint Research prošle godine pokazao je da prodaja običnih telefona raste i u Sjedinjenim Državama, a značajan deo popularnosti dolazi od generacije Z (osobe rođene između 1997. i 2012.), koja želi da smanji vreme provedeno na ekranima kako bi zaštitila mentalno zdravlje i smanjila ometanja u svakodnevnom životu.

Zanimljivo je i da elitna britanska škola Iton zabranjuje korišćenje pametnih telefona za novoupisane učenike prve godine, nudeći im obične Nokia telefone kao alternativu. Cilj škole je da stvori okruženje koje podstiče učenje uz minimalne distrakcije.

(Telegraf.rs)

Video: Svečani koncert povodom 125 godina Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deda

    24. oktobar 2024 | 12:36

    Moj sin je od mene uzeo jedan potpuno nov ali najgluplji telefon i sa njim disciplinuje unuke.😀

  • DRagutin

    24. oktobar 2024 | 13:25

    Dobro su se setili... 👍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA