HarmonyOS NEXT zvanično lansiran: Huawei se konačno razveo od Androida

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Huawei je zvanično objavio svoje potpuno domaće rešenje za operativni sistem – HarmonyOS NEXT, čime je i formalno prekinuta svaka veza sa Android ekosistemom. Nova verzija operativnog sistema je trenutno dostupna za javno beta testiranje na odabranim Huawei pametnim telefonima i tabletima koji koriste Kirin i Kunpeng čipove. Ovaj korak označava važan trenutak za kineskog giganta, koji teži potpunoj nezavisnosti u oblasti mobilnih tehnologija.

HarmonyOS NEXT donosi jednu ključnu promenu: više ne podržava Android aplikacije. Huawei veruje da to neće predstavljati problem za kineske korisnike, s obzirom na to da su najveće lokalne aplikacije kao što su Meituan, Doujin, Taobao, Sjaohongšu, Alipay i JD.com već razvile native verzije za HarmonyOS NEXT.

Kompromis u pogledu kompatibilnosti s Android aplikacijama kompenzuje se boljim performansama i unapređenom baterijom, tvrde iz kompanije. Prema navodima Huaweija, HarmonyOS NEXT ima preko 110 miliona linija koda, što je omogućilo bolje ukupne performanse uređaja, uključujući povećanje brzine rada od 30% i dodatnih 56 minuta trajanja baterije.

Huawei ostaje optimističan po pitanju širenja ekosistema aplikacija za HarmonyOS NEXT, sa namerom da motiviše dodatne programere za razvoj aplikacija za ovu platformu.

Širenje van Kine i planovi za budućnost

Uprkos značajnom napretku, Huawei za sada nema planove za međunarodnu dostupnost HarmonyOS NEXT-a, iako je ranije pokušao da izveze prethodnu verziju svog operativnog sistema na inostrana tržišta.

Nova verzija operativnog sistema predstavlja važan korak ka tehnološkoj nezavisnosti Kine. Naime, prethodne verzije HarmonyOS-a oslanjale su se na Android Open Source Project kao osnovu, što je bila posledica američkih sankcija iz 2019. godine koje su ograničile pristup Google Mobile Services-u. Sada je HarmonyOS NEXT potpuno oslobođen te zavisnosti, što je dodatni korak u pravcu kineske tehnološke samostalnosti.

Huawei planira da proširi HarmonyOS NEXT i na računare, pa bi ovaj operativni sistem u budućnosti mogao zameniti Windows na Huawei uređajima. Još uvek nije jasno kada će takvi uređaji stići na tržište i da li će drugi proizvođači računara prihvatiti HarmonyOS.

U kontekstu tehnološke evolucije Huaweija, i nedavno lansirani Huawei Watch GT 5, koji takođe koristi HarmonyOS, ali prethodnu verziju.

Huawei Watch GT 5 Foto: Nikola Anđić

Sat je popularan zbog svog elegantnog dizajna i naprednih funkcija za praćenje zdravlja i fitnesa.

(Telegraf.rs)

Video: Sergej Trifunović uhvaćen u noćnom provodu sa psom pre incidenta sa ženom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA