Vaš Android bi mogao da postane skuplji i manje dostupan: Bitka giganata potresa svet mobilnih telefona

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Arm, britanska kompanija poznata po dizajniranju tehnologije koja se koristi u skoro svim mobilnim procesorima, odlučila je da ukine licencu Qualcomm-u, vodećem američkom proizvođaču čipova koji pokreće većinu Android telefona.

Ova odluka može ozbiljno ugroziti čitavu industriju pametnih telefona, posebno jer Qualcomm-ovi Snapdragon čipovi predstavljaju "srce" većine Android uređaja.

Prema dokumentima do kojih je došao Bloomberg, Arm je poslao obaveštenje Qualcomm-u o raskidu licence i dao im rok od 60 dana. Ova licenca dozvoljava Qualcomm-u da razvija čipove na osnovu Arm-ove tehnologije, koja je ključna za rad mobilnih uređaja.

Ukoliko se raskid sprovede, može doći do zaustavljanja proizvodnje Snapdragon čipova, što bi moglo izazvati probleme sa dostupnošću Android telefona na tržištu. Moguće su i pravne tužbe za nadoknadu štete, kao i povećanje cena ili nestašice uređaja. Ovo bi, takođe, moglo da uspori inovacije u razvoju novih Qualcomm čipova, što bi se direktno odrazilo na korisnike.

Sukob između ove dve kompanije počeo je još 2022. godine, kada je Arm tužio Qualcomm zbog navodnog kršenja ugovora nakon što je američka kompanija preuzela Nuvia, firmu koja je takođe koristila Arm-ovu tehnologiju. Preuzimanje Nuvia-e bilo je ključno za Qualcomm-ove planove za unapređenje Snapdragon čipova i razvoj novih laptop računara.

Odluka Arm-a da prekine licenciranje Qualcomm-u dolazi kao deo nove strategije kompanije, koja sada umesto setova instrukcija nudi kompletne dizajne čipova. Na taj način, Arm postaje direktan konkurent Qualcomm-u, što dodatno komplikuje odnose između dve kompanije.

Kako će se ova situacija dalje razvijati, ostaje da se vidi, ali je jasno da bi to moglo promeniti budućnost Android uređaja.

(Telegraf.rs)

Video: Koliki vam je budzet za Sajam knjiga?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA