MediaTek predstavio novi čip koji omogućava naprednije AI funkcije na Android telefonima

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Kompanija MediaTek najavila je svoj najnoviji čip, Dimensity 9400, koji će olakšati proizvođačima Android telefona integraciju naprednijih i autonomnijih alata veštačke inteligencije. Ovaj čip će pokretati premium Android uređaje koji će se na tržištu uglavnom pojaviti tokom 2025. godine, iako se neki modeli mogu očekivati i pre kraja ove godine.

Ključna inovacija u ovom čipu je Dimensity Agentic AI Engine, okvir koji standardizuje primenu "agentske AI", nove generacije AI modela sposobnih da uče i planiraju akcije s određenim stepenom autonomije. Ovaj AI engine nije novi virtuelni asistent poput Apple-ove Siri, već alat koji pomaže proizvođačima i developerima da lakše kreiraju sopstvene AI agente ili druge aplikacije zasnovane na veštačkoj inteligenciji.

Prema rečima Finbara Mojnihana, potpredsednika korporativnog marketinga u MediaTeku, industrija telefona se razvila od korišćenja računarske AI za poboljšanje fotografija do generativne AI, a sada ulazi u novu fazu koja će ove AI mogućnosti učiniti korisnijim za krajnje korisnike. "Agentska AI je zapravo AI agent na samom uređaju koji može da razume kompleksnije zahteve korisnika i pretvori ih u konkretne akcije", izjavio je Mojnihan.

Performanse i unapređenja čipa Dimensity 9400

Ovaj čip dolazi sa unapređenom neuronskom procesorskom jedinicom koja pruža dvostruko bolje performanse u generisanju slika pomoću Stable Diffusion i do 80% brže vreme odziva pri korišćenju velikih jezičkih modela. Takođe, Dimensity 9400 je 35% energetski efikasniji u obavljanju AI zadataka i može da pokreće multimodalne AI zadatke na brzini od preko 50 tokena u sekundi.

U pogledu grafike, čip je opremljen novim 12-jezgarnim Immortalis G925 GPU-om koji donosi do 41% brže performanse, 40% brže ray tracing efekte i 44% uštede energije. Pored toga, Dimensity 9400 podržava i nove formate ekrana, uključujući trostruke sklopive displeje.

Ostala poboljšanja uključuju prelazak na 3nm proces izrade, što omogućava 35% brže performanse u operacijama sa jednim jezgrom i 28% bolje performanse u višejezgrenim operacijama. Memorija LPDDR5X donosi 25% bolje performanse uz 25% manju potrošnju energije.

Uskoro na novim uređajima

Iako MediaTek nije otkrio konkretne modele telefona koji će koristiti Dimensity 9400, očekuje se da će proizvođači poput Oppo i Vivo predstaviti uređaje nedugo nakon zvanične najave čipa ovog meseca. Konkurencija u oblasti AI na telefonima se zahuktava, s obzirom na to da Apple i Samsung takođe planiraju unapređenja svojih AI funkcija u narednim generacijama uređaja.

(Telegraf.rs)

Video: "Nikad više na Pesmu za Evroviziju": Breskvica presekla

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA