Capture (ne)dugme i Siri bez sjaja: iPhone 16 je nedovršen, da li treba da ga kupite na osnovu obećanja?

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Apple je sa serijom iPhone 16 imao ambiciozne planove, ali početno oduševljenje je splasnulo kada je otkriveno da ključne AI funkcije, Apple Intelligence, nisu dostupne odmah po lansiranju. Ovaj potez je izazvao negodovanje kod korisnika, koji su platili premium cenu za proizvod koji još uvek nije potpuno funkcionalan.

Apple je istakao da je Apple Intelligence centralni deo iPhone 16 serije, koji bi trebalo da unapredi svakodnevne aktivnosti korisnika kroz generativne AI tehnologije. Na primer, ove funkcije obećavaju mogućnost automatskog generisanja slika, naprednu obradu fotografija, kao i pametniju Siri koja će pružati odgovore na osnovu konteksta korisnika.

Sam naziv događaja je bio "Glowtime" koji se odnosio na novi dizajn i funkcije Siri, jer bi na novim telefonima ona trebalo da sija. Međutim na dan lansiranja korisnici su dobili istu, staru Siri bez sjaja.

Zapravo, većina obećanih funkcija nije bilo dostupno na dan prodaje, već su odložene za kasnije ažuriranje softvera​.

Nedovršeni proizvodi na tržištu

Korisnici koji su se odlučili za iPhone 16 će možda osećati da su platili velike svote novca za nedovršen proizvod. Iako Apple tvrdi da će funkcije biti dodate kroz softverska ažuriranja, mnogi se pitaju koliko je etično nuditi uređaje sa neispunjenim obećanjima o ključnim funkcionalnostima.

Ova praksa nije nova, ali u svetu gde korisnici očekuju potpunu funkcionalnost na dan kupovine, ovakva strategija dovodi do nepoverenja prema brendu​.

Apple, iPhone 16, Ajfon 16 Foto: Tanjug/AP

"Capture" dugme: Više marketinški trik nego inovacija?

Jedan od najkontroverznijih elemenata iPhone 16 serije je "Capture" dugme. Iako je Apple predstavio ovo dugme kao centralni alat za brzi pristup kameri, mnogi korisnici primećuju da ne donosi značajne promene u odnosu na kontrole koje su već dostupne na ekranu.

"Capture" dugme, koje Apple tvrdoglavo odbija da nazove onim što jeste - dugmetom, deluje kao marketinška strategija da se stvori osećaj inovacije, gde inovacije nema.

Da li je mudro kupovati telefon na osnovu budućih obećanja?

Apple iPhone 16 je impresivan uređaj u pogledu hardvera, ali nedostatak ključnih softverskih funkcionalnosti koje su obećane na početku izaziva sumnju u vrednost proizvoda. Korisnici moraju biti oprezni i preispitati da li je ispravno kupovati uređaj na osnovu obećanja o budućim nadogradnjama.

Trenutno stanje iPhone 16 serije ostavlja otvoreno pitanje: Da li su korisnici u pravu što očekuju više od najavljenih inovacija ili je ovo nova norma u tehnološkoj industriji?

(Telegraf.rs)

Video: Snimak hapšenja zbog trigovine migrantima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA