Nemojte davati pametne telefone deci mlađoj od 11 godina, apeluje jedan od najvećih mobilnih operatera

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Roditeljima u Velikoj Britaniji savetuje se da ne kupuju pametne telefone deci mlađoj od 11 godina, prema novim smernicama koje je objavio jedan od najvećih mobilnih operatera u ovoj zemlji, EE. Ove preporuke dolaze u trenutku kada raste zabrinutost zbog uticaja koji digitalna tehnologija može imati na decu, posebno u vezi sa pristupom internetu i društvenim mrežama. EE predlaže da se deci ovog uzrasta daju uređaji koji omogućavaju samo osnovne funkcije kao što su slanje poruka i pozivanje.

Za decu stariju od 11 godina, EE preporučuje roditeljsku kontrolu, dok za one mlađe od 13 godina sugerišu dodatno ograničavanje pristupa društvenim mrežama. Ova inicijativa deo je šireg napora da se deca zaštite u digitalnom svetu, u kojem su prekomerna upotreba pametnih telefona i neograničen pristup internetu povezani sa rizikom za mentalno zdravlje.

Mat Sirs, direktor korporativnih poslova u EE, istakao je da tehnologija može značajno unaprediti živote, ali da je važno da roditelji dobiju podršku u donošenju odluka koje se tiču bezbedne upotrebe pametnih telefona kod dece. Nove smernice pružaju roditeljima konkretne savete i alate za kontrolu uređaja, uključujući mogućnosti za praćenje vremena provedenog na ekranu i ograničavanje pristupa određenim sadržajima, piše The Standard.

Iako se mnogi roditelji slažu da pametni telefoni mogu biti štetni za decu, stavovi o načinima regulacije njihove upotrebe su podeljeni. Prema istraživanju organizacije Parentkind, 83% roditelja smatra da su pametni telefoni štetni za decu, dok 58% podržava zabranu upotrebe telefona za decu mlađu od 16 godina. Ovo pitanje je pokrenulo i političku raspravu, pri čemu su neki političari pozvali na strože mere, dok drugi smatraju da zabrana nije najbolji pristup.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA