Google predstavio Pixel 9 seriju i unapredio Gemini asistenta: Evo šta je sve novo

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Google je predstavio modele Pixel 9 Pro, Pixel 9 i Pixel 9 Fold, kao i ažurirani Pixel Watch 3 i Pixel Buds Pro 2 slušalice

Google je u utorak najavio tri nova pametna telefona iz Pixel serije, zajedno sa ažuriranjima koja imaju za cilj da njihov Gemini AI asistent postane još svestraniji.

Ova vest je važna jer Google pokušava da održi korak sa konkurencijom, posebno sa Apple-om u segmentu pametnih telefona, kao i sa OpenAI-jem i drugim igračima u oblasti generativne veštačke inteligencije.

Što se tiče hardvera, Google je predstavio modele Pixel 9 Pro, Pixel 9 i Pixel 9 Fold, kao i ažurirani Pixel Watch 3 i Pixel Buds Pro 2 slušalice.

Pixel 9 Pro dolazi u dve verzije - standardnoj i sa većim XL ekranom. Opremljen je sa tri zadnje kamere, dok prednja kamera ima poboljšanih 42 megapiksela. Standardni model sa ekranom od 6,3 inča počinje od 999 dolara, dok veća verzija sa ekranom od 6,8 inča ima početnu cenu od 1099 dolara. Pixel 9 ima glavnu kameru od 50 megapiksela, novu ultraširoku kameru od 48 megapiksela i veću bateriju u poređenju sa prethodnim modelom. Početna cena ovog modela je 799 dolara.

Pixel 9 Fold, savitljivi model, dolazi sa unutrašnjim ekranom od 8 inča i spoljašnjim ekranom od 6,3 inča. Ovaj uređaj je dizajniran da bude otporniji na vodu i druge spoljne faktore, a cena mu je 1799 dolara.

Pixel Watch 3 dolazi u veličinama ekrana od 41 mm i 45 mm, sa novim funkcijama za fitnes koje koriste tehnologiju iz Fitbit akvizicije. Pixel Buds Pro 2 su manji i lakši od prethodnih slušalica, a dolaze sa novim Tensor A1 čipom za poništavanje buke.

Na softverskom planu, Google je najavio dva važna unapređenja za Gemini, svog generativnog AI asistenta — novi način rada pod nazivom Gemini Live, kao i nove mogućnosti interakcije sa ličnim podacima korisnika.

Gemini Live, trenutno dostupan samo na mobilnim uređajima, može se porediti sa naprednim glasovnim funkcijama ChatGPT-ja, koje su nedavno ušle u fazu javnog testiranja. Google tvrdi da Gemini Live, koji nudi izbor od 10 glasova, trenutno dostupan za Android korisnike sa plaćenim pretplatama, dok će uskoro biti dostupan i za iOS.

Takođe, Gemini ugrađen u Android dobiće sposobnost interakcije sa bilo čim što se pojavi na ekranu korisnika. Dugim pritiskom na dugme sa strane telefona, korisnici će moći da omoguće Gemini-ju da preduzme akciju na osnovu sadržaja na ekranu.

Korisnici će morati da daju saglasnost svaki put kada Gemini koristi ove funkcije, a informacije koje se dele neće biti korišćene za obuku modela. Ova funkcija će postati dostupna u narednim nedeljama.

Pored toga, Google planira da uvede i seriju ekstenzija koje će omogućiti Gemini korisnicima da integrišu podatke iz drugih Google servisa, kao što su Calendar, Google Keep, YouTube Music i Tasks. I ove funkcije će postati dostupne uskoro.

(Telegraf.rs)

Video: U gašenju požara učestvuju helikopteri iz Srbije i Republike Srpske: Gori i u Bileći

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA