Galaxy AI protiv Apple Intelligence – ko prednjači u "AI ratu"?

 
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Galaxy AI i Apple Intelligence se dobro takmiče jedan protiv drugog, sa sličnim setovima funkcija

Samsung je nedavno predstavio svoju najnoviju seriju proizvoda na Unpacked događaju u Parizu, a u centru pažnje je bila nova Galaxy AI tehnologija. Nove funkcije Galaxy AI uključuju "Sketch to Image" koja pretvara vaše crteže u lepše dizajne, "Interpreter" za prevođenje jezika u realnom vremenu i "Composer" za generisanje emailova pomoću AI.

Sve ili neke od ovih funkcija biće dostupne na raznim novim Samsung uređajima, uključujući Galaxy Z Fold 6, Galaxy Z Flip 6 i Galaxy Watch Ultra. Neke funkcije će biti dostupne i na starijim Galaxy uređajima.

Međutim, Samsung nije jedini koji se fokusira na AI tehnologiju. Mnogo novih i postojećih Galaxy AI funkcija su slične onima koje nudi Apple Intelligence, najavljenim na Apple-ovom WWDC 2024 u junu. Ove funkcije će biti dostupne sa izlaskom iOS 18, iPadOS 18 i macOS 15 Sequoia kasnije ove godine, verovatno u septembru.

Apple Intelligence Foto: Screenshot Apple video

S obzirom na to da će se novi Samsung uređaji naći u prodaji od 24. jula, korejska kompanija će biti prva na tržištu sa svojim novim AI ponudama – ali da li to znači da su najbolji?

Evo kako se tehnološki giganti trenutno pozicioniraju u takozvanom "AI ratu".

Image Wand vs Sketch to Image

Apple je svoju AI funkciju nazvao "Image Wand", dok je Samsung-ova "Sketch to Image". Iako još nismo imali priliku da testiramo Image Wand u praksi, demos koji smo videli deluje impresivno. Ova funkcija čak uzima u obzir tekst na istoj stranici kao i vaš crtež pri generisanju AI slike. Na primer, ako imate otvorenu stranicu u beleškama i pokušate da nacrtate konja pored teksta o konju, to će pomoći Apple-u da identifikuje vaš crtež.

Samsung Galaxy Unpacked Pariz Foto: Nikola Momčilović

Tim Telegraf.rs-a imao je priliku da isproba Sketch to Image na Samsung događaju i moramo reći da smo impresionirani. Možete birati između pet stilova za prikaz vašeg crteža: akvarel, ilustracija, skica, pop art, 3D crtani film. Ako nacrtate nešto očigledno, kao što je kuća, funkcija će raditi besprekorno, ali ponekad može pogrešiti pri interpretaciji manje jasnih crteža.

Trenutni pobednik: Samsung

Siri vs Google Gemini

Apple je unapredio Siri u iOS 18 sa boljim mogućnostima obrade prirodnog jezika, što znači da možete praviti greške u govoru, a Siri će vas i dalje razumeti. Siri takođe pamti šta ste prethodno pitali, što omogućava vođenje razgovora. Siri koristi podatke iz aplikacija kao što su Photos, Calendar i Messages kako bi bolje razumela vaše zahteve.

Nasuprot tome, Samsung je integrisao Google Gemini, Google-ov AI četbot, u svoje najnovije telefone. Gemini može raditi gotovo sve što može i na webu, ali na vašem telefonu. Takođe se integriše sa Google aplikacijama kao što su Gmail i Calendar, što omogućava sličnu funkcionalnost kao Siri.

Gemini može kreirati tekst, generisati slike, identifikovati fotografije i većinu obrade vrši na uređaju, koristeći cloud samo kada je neophodno, što poboljšava sigurnost. Gemini takođe može multitaskovati, omogućavajući vam da gledate video i postavljate pitanja o njemu u bočnoj traci Gemini-ja. Ipak, Samsung je naveo da će ova funkcija "uskoro biti dostupna" bez konkretne datumske objave.

Trenutni pobednik: Apple

Zdravstvene aplikacije

Apple nije spomenuo upotrebu Apple Intelligence za unapređenje iOS Health aplikacije na WWDC-u. S druge strane, Samsung je obećao da će njegova Health aplikacija koristiti Galaxy AI za analizu podataka o vašim obrascima spavanja, otkucajima srca, nivou aktivnosti, stresu i disanju kako bi odredila ukupni energetski skor od 100.

Ovaj energetski skor, zajedno sa savetima tokom dana kako da ga poboljšate, pruža informacije da li treba da se odmarate ili da pojačate vežbanje.

Trenutni pobednik: Samsung

Alati za pisanje

Mogućnost generisanja teksta pomoću AI četbota je ono što je prvo privuklo pažnju sveta i otkrilo moć AI-a, a i Galaxy AI i Apple Intelligence donose ovu funkciju na vaš sledeći telefon, ali na različite načine. Apple-ovi integrisani alati za pisanje funkcionišu više kao asistent za tekst koji ste već napisali. Ako pišete email, možete ga prepraviti u drugi stil ili izvući ključne tačke iz vašeg email-a i proveriti pravopis.

Galaxy AI koristi Google-ov AI četbot Gemini, koji može raditi ove stvari, ali nije tako integrisan u Gmail ili aplikaciju za poštu. Međutim, ima funkcije kao što je Composer ugrađen u svoju Mail aplikaciju, koja generiše emailove na osnovu upita.

Trenutni pobednik: Apple

Slike i fotografije

Jedna od velikih prednosti Apple Intelligence-a je mogućnost generisanja vaših emodžija na osnovu zahteva, na primer "riba u smokingu" ili "smeško sa krastavcima umesto očiju". Ovi Genmoji mogu pristupiti vašoj Photos biblioteci, tako da možete kreirati emodžije bazirane na slikama vaših pravih prijatelja i porodice, što je veoma pametno.

Samsung Galaxy Unpacked Pariz Foto: Nikola Momčilović

Iako i Samsung i Apple imaju mnoštvo AI funkcija dizajniranih za čišćenje vaših fotografija, njihovo uređivanje i uklanjanje neželjenih objekata, Samsung nema ništa slično Genmoji-u. Samsung je demonstrirao da novi Galaxy telefoni mogu generisati 3D sliku osobe iz fotografije, ali Apple pobeđuje zbog raznolikosti rezultata koje možete postići sa Genmoji-jem.

Trenutni pobednik: Apple

Prevođenje

Velika funkcija novih Samsung telefona je Interpreter, koji omogućava prevođenje između jezika u realnom vremenu. Možete govoriti na engleskom, a telefon će to prevesti, recimo, na tajlandski osobi ispred vas. Telefon će takođe pročitati tekst naglas. Ova funkcija radi i u telefonskim pozivima i posebno je pogodna za Samsung Galaxy Z Flip 6, gde ekran mogu istovremeno gledati dve osobe, što omogućava brzo prevođenje teksta.

Samsung Galaxy Unpacked Pariz Foto: Nikola Momčilović

Apple, s druge strane, ima Translate aplikaciju u iOS-u, koja može obraditi glasovne unose, ali izlaz je ograničen na tekst. Samsung je ovde daleko ispred.

Trenutni pobednik: Samsung

Circle to Search

Circle to Search je sjajna funkcija za pretraživanje slika koja je već dostupna na nekim Android telefonima, a biće integrisana i u nove Samsung Galaxy modele. Jednostavno nacrtate krug oko slike i Galaxy AI će identifikovati šta je to, a zatim pretražiti web.

Samsung S24 Ultra Foto: Nikola Anđić

Iako je Apple poboljšao pretragu prirodnog jezika na iPhone-u unutar aplikacije Photos, ne može pretraživati web – jer nije u partnerstvu sa Google-om. Samsung ovde ima prednost.

Prvi pobednik je...

Samsung! Galaxy AI i Apple Intelligence se dobro takmiče jedan protiv drugog, sa sličnim setovima funkcija. Na kraju, sve zavisi od vaših preferencija i implementacije, kao i zabavnih funkcija kao što je Genmoji.

Apple Intelligence deluje kao da će biti dublje integrisan u operativni sistem nego Samsung-ov Galaxy AI, ali Samsung ima nekoliko sjajnih trikova kao što su Interpreter, Circle to Search i AI inovacije u svojoj Health aplikaciji. Na kraju, prva pobeda ide Samsung-u zbog ranijeg izlaska na tržište, ali ovaj AI rat je daleko od kraja. Čekamo da vidimo šta će doneti iPhone 16.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung u Parizu predstavio budućnost sklopivih uređaja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA