Vreme čitanja: oko 2 min.

Google uvodi inovativne multitasking funkcije na svom novom foldable uređaju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova podela ekrana nije jedina novina koju Google donosi za multitasking na Androidu

  • 0
Google Pixel Fold Foto:Tanjug/AP

Google uvodi poboljšani split-screen režim za svoj nadolazeći Pixel 9 Pro Fold, čime će multitasking postati još jednostavniji. Ovaj novi režim omogućava korisnicima da postavljaju aplikacije jednu pored druge, čak i u portretnom modu, što je značajna promena u odnosu na dosadašnje Android uređaje koji u portretnom modu omogućavaju samo gornje-donje podeljene ekrane.

Pixel 9 Pro Fold će imati gotovo kvadratni odnos stranica ekrana, što omogućava praktičniju podelu levo-desno u portretnom modu. Ova funkcionalnost je prvi put uvedena u Android 14 QPR2 i dodatno je usavršena u kasnijim ažuriranjima. Kod u Android Open Source Project (AOSP) jasno pominje "Pixel Fold 2", što snažno sugeriše da je ova funkcija namenjena upravo za nadolazeći Pixel 9 Pro Fold.

Rezolucija ekrana takođe igra ključnu ulogu u omogućavanju ove funkcije. Očekuje se da će Pixel 9 Pro Fold imati rezoluciju od 2,076 x 2,152 piksela u portretnom modu, što zahteva opciju levo-desne podele za optimalan multitasking.

Ova podela ekrana nije jedina novina koju Google donosi za multitasking na Androidu. Android 15 je uveo mogućnost čuvanja parova aplikacija u split-screen režimu na početnom ekranu, a rad na Android desktop modu obećava poboljšanje slobodnog rasporeda aplikacija, posebno korisno za uređaje sa većim ekranima poput foldable uređaja i tableta.

Iako split-screen multitasking nije novost na Androidu, prvi put je uveden sa Android 7.0 Nougat 2016. godine, implementacija na Pixel 9 Pro Fold uređaju, sa svojim jedinstvenim aspektom i rezolucijom, predstavlja značajan korak napred ka intuitivnijem i efikasnijem multitaskingu na mobilnim uređajima.

Kako se približava datum lansiranja Pixel 9 Pro Fold uređaja, 13. avgusta, ostaje da se vidi da li Google ima još nekih iznenađenja za ljubitelje multitaskinga. Iako su ove nadogradnje fokusirane na Pixel 9 Pro Fold, prednosti će se proširiti i na druge foldable uređaje. Kako tržište foldable uređaja raste, funkcije poput levo-desne podele ekrana u portretnom modu postaće sve važnije za maksimalno iskorišćavanje potencijala ovih uređaja.

(Telegraf.rs)

Video: Severina skakala kroz vatru a onda sa čamca završila u vodi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA