Vreme čitanja: oko 2 min.

Na pomolu potpuno novi rat AI pametnih telefona: Apple, Google i Samsung u trci za nadmoć

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ove promene donose uzbudljive nove funkcije za pametne telefone, ali takođe znače i dodatne troškove za korisnike čiji telefoni ne podržavaju ove AI mogućnosti

  • 3
Apple protiv Samsunga, Samung vs Apple Foto: Abel Brata Susilo / Shutterstock.com

Inovacije su u industriji pametnih telefona u poslednjih nekoliko godina usporile, ali to bi uskoro moglo da se promeni zahvaljujući veštačkoj inteligenciji. Proizvođači pametnih telefona se nadaju da će AI doneti novu fazu uzbuđenja i napretka.

Godinama unazad, telefoni su već integrisali osnovne AI funkcije, poput poboljšanja kvaliteta fotografija i pametnih notifikacija. Međutim, generativna AI sada obećava niz novih funkcionalnosti, uključujući napredne alate za uređivanje fotografija, sažimanje sadržaja, prevod u realnom vremenu i pametnije digitalne asistente.

Google je prošle godine sa svojom Pixel 8 serijom započeo ovu trku, dok je Samsung ranije ove godine odgovorio svojom Galaxy AI platformom. Apple se sada priprema za ulazak u ovu borbu sa Apple Intelligence, koji će biti lansiran na jesen.

Samsung i Google takođe pripremaju velike događaje u narednim nedeljama, gde će predstaviti nove AI inovacije. Samsung će održati Galaxy Unpacked događaj u Parizu 10. jula, gde će prikazati novu generaciju sklopivih telefona, Galaxy Flip i Galaxy Fold. Google će 13. avgusta u Kaliforniji održati svoju Made by Google konferenciju, gde će predstaviti najnovije Pixel telefone.

Ove promene donose uzbudljive nove funkcije za pametne telefone, ali takođe znače i dodatne troškove za korisnike čiji telefoni ne podržavaju ove AI mogućnosti.

Borba za pažnju i novac korisnika

Google i Samsung su započeli "rat AI pametnih telefona", ali Apple je svojim najavama uspeo da predstavi generativnu AI kao pristupačniju i korisnički orijentisanu tehnologiju. Na WWDC događaju u junu, Apple je predstavio Apple Intelligence, pokazujući kako će ovaj softver raditi kroz aplikacije kao što su Photos, Messages i Mail, kao i sa Siri asistentom. Korisnici će moći da traže od Siri da pronađe specifične fotografije, što će olakšati organizaciju i pretragu slika.

Apple takođe integriše OpenAI ChatGPT u svoje proizvode, omogućavajući korisnicima pristup naprednim chatbot funkcijama. Kompanija naglašava da korisnici moraju dati dozvolu za pretragu interneta svaki put kada koriste ChatGPT, čime se osigurava jasna razlika između korišćenja Siri i ChatGPT-a.

Apple je takođe posvetio pažnju zaštiti privatnosti korisnika, naglašavajući da neće deliti podatke sa OpenAI i da neće čuvati privatne podatke iz interakcija sa Apple Intelligence.

Samsung će na svom Unpacked događaju predstaviti nove generativne AI opcije za svoje telefone. Do sada su prikazane funkcije uređivanja fotografija i prevodilačke usluge, pa će biti zanimljivo videti šta još imaju u planu da pariraju Apple-ovim najavama.

Google, koji takođe pruža deo svog AI znanja Samsungu, sprema se za lansiranje sledećeg Pixel telefona, naglašavajući AI kao ključnu funkciju. Kompanija koristi Pixel seriju kao pokazni model za inovacije koje njihovi Android partneri mogu koristiti.

Sve tri kompanije će započeti velike reklamne kampanje za svoje generativne AI platforme tokom jeseni i praznične sezone, pokušavajući da dokažu da su najbolji izbor za sledeći veliki tehnološki pomak u svetu pametnih telefona.

Na kraju, na korisnicima će biti da donesu konačnu odluku.

(Telegraf.rs)

Video: Promocija medalja za Evropsko prvenstvo u vodenim sportovima 2024.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA