Vreme čitanja: oko 1 min.

RCS na iPhone-u: Google Messages funkcioniše, ali sa nekim nedostacima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Google Messages će označiti da razgovor nije end-to-end šifrovan (E2EE) sa ikonom katanca sa kosom crtom

  • 0
Apple iMessage, Android Foto: Tada Images / Shutterstock.com

Ove nedelje, Apple je objavio iOS 18 Beta 2 sa podrškom za Rich Communication Services (RCS) u Sjedinjenim Američkim Državama. Korišćenje Google Messages aplikacije za komunikaciju sa nekim ko koristi iPhone preko RCS-a je prilično jednostavno, ali očigledno u početnoj fazi.

Nakon ažuriranja na iOS 18 Beta 2, opcija “RCS Messaging” (Podešavanja > Aplikacije > Poruke) je podrazumevano omogućena ako ste na kompatibilnom operateru. Međutim, nije bitno na kom operateru je Android korisnik kada je RCS aktiviran na vašem iPhone-u.

U aplikaciji Google Messages, otvaranjem razgovora sa iPhone korisnikom prikazaće se "RCS message" u polju za unos teksta. Dostava/čitanje potvrda i indikatori kucanja, kao i slike i video zapisi veće rezolucije, funkcionišu bez problema.

Google Messages će označiti da razgovor nije end-to-end šifrovan (E2EE) sa ikonom katanca sa kosom crtom. "Detalji poruke" će prikazati "Tip" kao "Rich Communication Service Message" umesto "End-to-End Encrypted Rich Communication Service message".

Google nudi sopstveni E2EE za 1:1 i grupne razgovore za Messages na Androidu. Apple želi da se šifrovanje doda u RCS Universal Profile standard, tako da će Google verovatno preći na ono što industrijska grupa bude odredila u budućnosti.

U međuvremenu, posetom stranici Detalji razgovora otkrivaju se neka nedostajuća podešavanja. Kada razgovarate sa nekim ko koristi iPhone, nema opcije "Samo šalji SMS & MMS poruke" za tu nit. Takođe, u većini slučajeva nema kartice koja detaljno prikazuje status E2EE (osim ako nisu promenili SIM karticu sa Androida na iOS i prethodno je bila aktivna).

U grupnim razgovorima, možete promeniti ime grupe i ta promena će se sinhronizovati sa svim članovima, dok postoji i opcija "Napusti grupu". Pred lansiranje iOS 18 na jesen, Google će verovatno ažurirati Messages kako bi rešio ove nekonzistentnosti. Inače, iskustvo je prilično jednostavno i trebalo je da se desi mnogo ranije.

(Telegraf.rs)

Video: Katastrofa u Ljigu: Poplavljeni putevi i kuće, automobili pod vodom a stabla oborena na zemlju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA