Vreme čitanja: oko 2 min.

Apple objašnjava zašto nove AI funkcije neće biti dostupne na starijim iPhone modelima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako vlasnici starijih iPhone-a neće imati pristup Apple Intelligence-u, iOS 18 donosi brojne nove funkcije za sve uređaje koji podržavaju iOS 17

  • 0
Apple Intelligence Foto: Mojahid Mottakin / Shutterstock.com

Apple je najavio skup novih AI funkcija pod nazivom Apple Intelligence, koje će koristiti generativnu veštačku inteligenciju direktno na uređajima kako bi unapredile korisničko iskustvo na iPhone-u, iPad-u i Mac-u. Ove funkcije biće dostupne samo na najnovijim iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max modelima, kao i na Mac računarima i iPad uređajima sa M1 ili novijim čipovima.

Ograničenje kompatibilnosti izazvalo je mnoga pitanja korisnika.

Na događaju The Talk Show Live From WWDC 2024, Džon Gruber iz Daring Fireball-a razgovarao je sa Džonom Džianandreom, šefom za AI i mašinsko učenje, Gregom Josviakom, šefom marketinga, i Kregom Federigijem, šefom softverskog inženjeringa u Apple-u, kako bi razjasnili razloge za ovo ograničenje.

Džianandrea je objasnio da su ovi modeli izuzetno zahtevni u pogledu računske snage. "Inference, ili pokretanje velikih jezičkih modela u realnom vremenu, je izuzetno računski skupo. Potrebna je velika propusnost uređaja, veličina Apple Neural Engine-a i snaga uređaja da bi ovi modeli radili dovoljno brzo da budu korisni", rekao je Džianandrea.

Gruber je postavio pitanje da li je ovo samo način da se prodaju novi iPhone modeli, na šta je Greg Josviak odgovorio: "Ne, nikako. Inače bismo bili dovoljno pametni da ovo uradimo i za naše najnovije iPad i Mac modele, zar ne?"

Kreg Federigi je naglasio da Apple uvek prvo pokušava da nove funkcije donese i na starije uređaje koliko god je to moguće. "Ovo je hardver koji je potreban da bi se pokretali modeli ove snage na iPhone-u", dodao je Federigi.

iPhone 15 Pro modeli koriste A17 Pro čip, koji ima 16-jezgarni Neural Engine i može da izvrši gotovo 35 triliona operacija u sekundi, što je dvostruko brže od A16 čipa u iPhone 15 i iPhone 15 Plus modelima. Federigi je takođe nagovestio da je RAM ključni faktor za nove AI funkcije, što znači da svi uređaji kompatibilni sa Apple Intelligence imaju najmanje 8GB RAM-a.

Iako vlasnici starijih iPhone-a neće imati pristup Apple Intelligence-u, iOS 18 donosi brojne nove funkcije za sve uređaje koji podržavaju iOS 17, uključujući i iPhone XR iz 2018. godine. Za one koji žele Apple Intelligence, a nemaju iPhone 15 Pro, preporučuje se da sačekaju iPhone 16 seriju koja će biti lansirana kada iOS 18 bude objavljen na jesen.

(Telegraf.rs)

Video: U Subotici se pravi baterija koja nas vraća na tehnološku mapu sveta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA