Da li Galaxy telefoni zaista lažiraju fotografije Meseca? Evo šta Samsung kaže

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Korejski gigant insistira na tome da njihovi telefoni nisu lažirali ni jednu fotografiju Meseca

Samsung je ove nedelje bio u središtu male kontroverze oko legitimnosti "Space Zoom" fotografija Galaxy S23 Ultra modela koje prikazuju detaljne fotografije Meseca. 

Sve je počelo objavom na Redditu u kojoj se tvrdi da su snimci Meseca koje je slikao Galaxy S23 Ultra lažni, jer telefon navodno dodaje nepostojeće detalje Meseca kako bi slika izgledala realističnije. Kompanija je sada odgovorila na ove tvrdnje u izjavi za Tom's Guide.

Korejski gigant insistira na tome da njihovi telefoni nisu lažirali ni jednu fotografiju Meseca, odnosno da nisu dodavali detalje gde ih nije bilo, kako bi slika izgledala realističnije.

"Kada korisnik fotografiše Mesec, tehnologija za optimizaciju scene zasnovana na veštačkoj inteligenciji prepoznaje Mesec kao glavni objekat i pravi više snimaka za kompoziciju sa više kadrova, nakon čega AI poboljšava detalje kvaliteta slike i boja. Ne primenjuje preklapanje slike na fotografiju", napisao je Samsung.

Samsung takođe napominje u svojoj izjavi da korisnici mogu da deaktiviraju Scene Optimizer ako ne žele ova "poboljšanja detalja" Meseca.

Proizvođač Galaxy telefona napominje da su ovi dodatni detalji u snimcima Meseca sa omogućenom veštačkom inteligencijom zaista "poboljšanja detalja". Ali eksperiment pomenutog korisnika Reddita sugeriše da telefoni generišu nepostojeće detalje (npr. površinu kratera), a ne da poboljšavaju elemente koje kamera zapravo može detektovati.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA