Kupujete novi telefon? Ovo obavezno morate da znate, pa ćete čak i uštedeti!

 
 
  • 0

Cena uređaja je skoro uvek proporcionalna karakteristikama i kvalitetu koje dobijete za uloženi novac. Pitanje je samo koliko vam je to što jedan uređaj nudi zaista i potrebno...

Prva i najvažnija stvar na koju treba obratiti pažnju pri kupovini novog pametnog telefona je njegova cena. Iako svi imamo ideju šta je to što tražimo, najvažnije je krenuti od najvažnijeg pitanja - koliko smo spremni za to da platimo.

Zbog toga se telefoni generalno mogu podeliti u tri kategorije: budžet (200 – 250 evra), srednju klasu (od 250 do 500 -600 evra) i visoku klasu (od 600 pa naviše). U suštini ne postoji neka precizno definisana granica gde se jedna klasa završava, a druga počinje, ali se najčešće sve svodi na odnos onoga što se dobija za uloženi novac.

Cena uređaja je skoro uvek proporcionalna karakteristikama i kvalitetu koje dobijete - pitanje je samo koliko vam je to što jedan uređaj nudi zaista i potrebno?

Ekran

Dužina dijagonale ekrana na pametnim telefonima nekako se uvek direktno povezuje sa kvalitetom i luksuzom samog uređaja, ali je činjenica da to ustavri ne mora ništa da znači.

Kada kupujete smartfon, preporučljivo je da prvo obratite pažnju na veličinu vaše šake, pa onda da pogledate uređaj koji biste hteli da kupite. Ako vam masivni ekran nije baš apsolutni prioritet pri kupovini novog telefona - bićete mnogo zadovoljniji novim uređajem ako budete koristili onaj koji ćete lakše moći da držite u ruci.

Karakteristike

Današnji pametni telefoni prilično su daleko otišli od svojih korena, kada smo mobilne koristili samo za pozive i poruke. Veliki broj uređaja danas dolazi sa dodacima kao što su digitalne olovke, zatim imaju čvršću konstrukciju, pojačanu biometriju, kao i veliki broj opcija koje često i nisu toliko važne.

Samsung Galaxy Note 20 Foto: Nikola Tomić

Pre kupovine pametnog telefona, pročitajte koje sve funkcije ima i šta sve može da radi, pa onda donesite zaključak prema tome šta će vam sve od onoga što nudi zaista i biti potrebno.

Velike su šanse da ćete uz takvo razmišljanje verovatno uspeti da uštedite nekupujući skup pametni telefon koji ćete potom koristiti samo za Facebook, Instagram i WhatsApp, ističe Tportal.

Performanse

Zapamtite ove stvari: RAM memorija, procesor (CPU) i interna memorija.

Čim imate više RAM-a, vaš uređaj će moći da pokreće više stvari odjednom. CPU diktira brzinu rada uređaja i performanse u zahtevnim aplikacijama kao što su video igara.

Pametni telefon, mobilni gejming, igrice Foto: Unsplash

Količina interne memorije, odnosno prostora za skladištenje podataka, vam omogućava memorijski prostor za video snimke, fotografija, poruke, razgovore i programe/aplikacije. Veliki broj Android uređaja, na sreću, dozvoljava proširenje memorije pomoću memorijskih kartica, ali i to je nešto što bi trebalo da proverite pre nego što kupite svoj novi telefon.

Nadogradnja softvera

Nadogradnja operativnog sistema može da bude jedna od najvećih boljki Android platform. Neretko se dešava da kupite uređaj koji tokom svog životnog veka dobije samo jednu ili dve softverske "zakrpe", dok neki ozbiljniji brendovi svoj softver često "krpe" i nadograđuju novim apdejtima.

Zašto je važna nadogradnja softvera? Iz više razloga, od povećane bezbednosti uređaja, preko popravke različitih "bagova", pa do instaliranja novih opcija.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA