Realme 6s: Srednja klasa "uzvraća udarac"

 
 
  • 0

Sa pojavom pametnih telefona kakav je ovaj, ono što je nekada bilo rezervisano za mnogo skuplje modele sve češće "silazi u narod"...

Realme 6s, pametni telefon Foto: Telegraf.rs

Da se na tržištu pametnih telefona gotovo svake nedelje pojavljuju novi modeli, već nekoliko godina unazad nije nikakva novost. Veliki broj novih, ili onih proizvođača koji do skoro nisu bili poznati van matične zemlje (čitaj: Kine), a koji posle određenog vremena požele da zatraže svoje mesto i na svetskom tržištu, čini se, sve je veći.

To dovodi do sve izraženijeg približavanja među različitim klasama uređaja, pa tako, ono što je nekada bilo rezervisano za skuplje modele, danas sve češće "silazi u narod".

Upravo to je slučaj kada su pametni telefoni kompanije Realme u pitanju. Sestrinska firma poznatijeg proizvođača Oppo, koja postoji tek nešto više od dve godine, u Srbiji je prisutna samo šest meseci. To joj je, međutim, bilo dovoljno da tržište upozna sa svojim konceptom brisanja granica među klasama uređaja, odnosno ponudom cenovno pristupačnih telefona čije karakteristike odgovaraju skupljim modelima drugih proizvođača. Proizvod takve filozofije je i Realme 6s, treći predstavnik serije 6, od nedavno dostupan na našem tržištu, koji se kod nas našao na testu.

Realme 6s, pametni telefon Foto: Telegraf.rs

Dokaz navedenog kod ovog uređaja je odlični IPS FHD+ ekran dijagonale 6,5 inča, sa rezolucijom od 2.400 x 1.080 piksela i osvežavanjem od čak 90Hz, što je definitivno do skoro bilo rezervisano za uređaja iz najviših i najskupljih klasa. Ekran, ujedno u jedan od glavnih aduta telefona, gotovo da je nevidljivih ivica, ima odličnu iskoristivost površine od 90,5 odsto i zaštićen je Gorilla Glass 3 staklom.

I pored velike dijagonale, odnos stranica uređaja od 20:9 omogućava mu da prilično lepo leži u ruci. Taster za uključivanje i isključivanje uređaja je sa desne strane i u njega je integrisan čitač otiska prsta, što je jedno od najpraktičnijih rešenja kada je ovaj senzor u pitanju. Tasteri za pojačavanje i utišavanje zvuka smešteni su na levom boku kućišta napravljenog od čvrste plastike.

Realme 6s pokreće osmojezgreni MediaTek Helio G90T procesor, koji važi za jedan od najboljih čipova tog proizvođača. U ovom uređaju, opemljenom sa 64GB prostora za skladištenje podataka, Helio G90T odlično "sarađuje" sa 4GB brze RAM memorije.

Realme 6s, pametni telefon Foto: Telegraf.rs

Zato, iako na prvu loptu malo čudno zvuči kada čujete da je ovo telefon sa dobrim gejming performansama, kada se upustite u testiranje tih performansi shvatite da je igračko iskustvo ovde na više nego zadovoljavajućem nivou.

A ono zbog čega ovaj Realme, iza broja 6 u imenu, ima i slovo "s" odnosi se njegove kamere… Kao treći telefon u ovoj seriji, posle modela 6 i 6 Pro, "s" se od "obične šestice" razlikuje isključivo po glavnom senzoru kamere koji ovde ima 48 (f/1,8), dok veći model dolazi sa 64MP.

Ostatak sistema od četiri kamere, kao uostalom i sve ostale karakteristike telefona, je identičan i čine ga: ultraširoka kamera od 8MP (f/2,3), makro od 2MP (f/2,4) i senzor dubine do 2MP (f/2,4).

Realme 6s, pametni telefon Foto: Telegraf.rs

Sve to je više nego dovoljno za fotografije prilično dobrog kvaliteta, koje obiluju bojama i veoma jasnim kontrasitma. Kamere svoj posao obavljaju prilično ujednačeno, pa se tako pri lošijem svetlu dobijaju i slabiji rezultati i javlja šum.

Uređaj snima i video zapise do 4K rezolucije, u čemu mu dosta pomaže inteligentna stabilizacija snimka. Prednja selfi kamera ima senzor od 16MP (f/o 2.0) i jedan zanimljiv detalj, kojim vas vaš Realme obaveštava da je ona aktivirana. Prsten smešten u "punch-hole" oko same kamere "ogasi" se svetlosnim efektom svaki put kada poželite da snimite selfi ili kada otključavate telefon identifikacijom lica.

Realme 6s napaja baterija dosta solidnog kapaciteta od 4.300 mAh, koja će nezahtevnim korisncima moći da potraje cela dva dana. S druge strane, ako ste od onih koji će u većoj meri eksploatisati gejming osobine ovog telefona, na to nećete moći da računate.

Realme 6s, pametni telefon Foto: Telegraf.rs

Ali zato je tu brzi punjač od 30W, koji je u stanju da bateriju do 70 odsto kapaciteta napuni za 30 minuta, dok mu je za potpuno napunjenu batriju potrebno oko sat vremena.

Sa donje strane uređaja nalazi se standardni 3,5 milimetarski ulaz za slušalice i USB-C priključak, kao i mono zvučnik solidne jačine.

Realme 6s je dual SIM telefon, koji pored dve nano SIM kartice, prima i memorijsku karticu kojom možete da proširite kapacitet interne memorije. Uređaj koristi Android 10 operativni sistem, "presvučen" Realme UI korisničkim interfejsom.

Realme 6s, pametni telefon Foto: Telegraf.rs

Realme 6s je prilično zanimljiv uređaj, koji se prilično potrudio na pomenutom "silasku u narod" tehničkih detalja koji su do skoro bili rezervisani za više klase uređaja. A u tome je dosta i uspeo, pa trenutno predstavlja pametni telefon sa možda najboljim odnosom uloženog i dobijenog na domaćem tržištu, na kome je dostupan u ponudi operatera Vip mobile.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA