Francuska kaznila Google sa 150.000 evra

Državna komisija za informatiku i slobode je "izrekla novčanu kaznu kompaniji Google Inc. u visini 150.000 evra, ocenivši da propisi poverljivosti koje je ona uvela 1. marta 2012. ne odgovaraju zakonu o informatici i o slobodama"

  • 0

Državna komisija za informatiku i slobode (CNIL), telo zaduženo za zaštitu ličnih sloboda na informatičkom polju u Francuskoj, saopštilo je da će najvećom mogućom kaznom u visini 150.000 evra kazniti američku internet kompaniju Google zbog njene sporne politike o poverljivosti podataka na internetu.

CNIL je "izrekla novčanu kaznu kompaniji Google Inc. u visini 150.000 evra, ocenivši da propisi poverljivosti koje je ona uvela 1. marta 2012. ne odgovaraju zakonu o informatici i o slobodama".

Iznos od 150.000 evra možda se čini mali za kompaniju koja je samo u trećem tromesečju 2013. ostvarila promet od 11 milijarda evra, ali tu kaznu prati obaveza objavljivanja "saopštenja o toj odluci na naslovnici Google.fr unutar roka od osam dana" od odluke, i to na 48 sati, dodaje CNIL u tekstu.

Mesecima je dovođeno u pitanje nov način na koji Google koristi podatke pojedinaca, kombinujući 60 politika privatnosti, zajedno sa prikupljenim podacima o korisnicima sa svih njenih računa kao što su Gmail, Google +, YouTube, a pritom nisu dali opciju kojom bi zaštitili lične informacije.

- U komunikaciji sa CNIL-om smo dali sve od sebe da bismo izložili našu politiku poverljivosti i način na koji nam ona omogućava da pružamo jednostavnije i brže usluge. Primićemo k znanju njegovu odluku i razmisliti o odgovoru - rekao je portparol francuskog Google-a, koji je razgovarao sa agencijom "Frans Pres".

(Telegraf.rs / Izvor:rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA