OTKRIVAMO: Šta je svet guglao ove godine (VIDEO)

Na najvećem globalnom pretraživaču izvršeno je 1,2 triliona pretraga na 146 jezika, a na samom vrhu su Vitni Hjuston, uragan Sendi i Ajped "trojka"

  • 2

Gugl je objavio svoj "Zeitgeist”" za 2012, koja sadrži listu najtraženijih pojmova, vesti i ljudi ove godine.

Vitni Hjuston je na samom vrhu liste trendova, iza koje su himna godine "Gangam stajl" (snimak sa najviše pregleda u istoriji Jutjuba) i moćni uragan Sendi koji je krajem oktobra "razorio" istočnu obalu SAD.

Odmah iza Sendi našla su se dva proizvoda IT industrije: premijera Ajped "trojke" i izlazak nove verzije kompjuterske igre "Diablo III" na koju su obožavatelji čekali 12 godina (oborila je rekord pošto je za prva 24 časa prodato 3,5 miliona primeraka).

U prvih deset su i Kejt Midlton, Olimpijske igre održane letos u Londonu, 15-godišnja Kanađanka Amanda Tod koja je izvršila samoubistvo zbog zlostavljanja preko interneta, glumac Majkl Klark Dankan koji je preminuo jesenas i SOPA, sporni predlog američkog zakona za borbu protiv onlajn piraterije.

TOP 10 PRETRAGA:

1. Vitni Hjuston

2. Gangnam stajl

3. Uragan Sendi

4. iPad 3

5. Diablo 3

6. Kejt Midlton

7. Olimpijske igre u Londonu

8. Amanda Tod

9. Majkl Klark Dankan

10. BBB12

TOP 10 DOGAĐAJA:

1. Uragan Sendi

2. Paparaco slike nage Kejt Midlton

3. Olimpijada u Londonu

4. Debata o SOPA

5. Kosta Konkordija

6. Perdsednička debata u SAD

7. Skok Feliksa Baumgartnera

8. Pen stejt skandal

9. Ubistvo Trejvona Martina

10. Pusi rajot

TOP 10 LIČNOSTI:

1. Vitni Hjuston

2. Kejt Midlton

3. Amanda Tod

4. Majkl Klark Dankan

5. One Direction

6. Feliks Baumgartner

7. Džeremi Lin

8. Morgan Friman

9. Džozef Koni

10. Dona Samer

TOP 10 UREĐAJA:

1. iPad 3

2. Samsung Galaxy S3

3. iPad Mini

4. Nexus 7

5. Galaxy Note 2

6. Play Station

7. iPad 4

8. Microsoft Surface

9. Kindle Fire

10. Nokia Lumia 920

(M. B. / Izvor: B92.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neupucen

    13. decembar 2012 | 02:56

    Guglam svakog dana i na internetu u proseku provedem vise od 3 sata dnevno, ali izgleda da sam totalno van trenda... jedino sa svih ovih listi sam guglao Dz. Lina. Za sve "pojmove" sa top listi sam cuo, ali za 90% njih sam upucen samo toliko koliko da im prepoznam naziv. Da li to znaci da bisam IN jer sam guglao samo jedno ime sa ovih listi? Smatram da ne. Jer za ovakve statisticke podatke SVrbija je previse mala i internetom slabije obuhvacena drzava da bi se razmisljanje njenih stanovnika uklapalo u ovu, slobodno mogu reci, amerikanizovanu "anketu". Naravno da razumem da su ovo statisticki podaci Gugla koji obuhvataju citavu inernet mrezu, ali vise bih voleo da znam i da citam vesti vezano za domace javno mnjenje kakvo god da nam je. Svaka cast zapadnjacima, ali moja zelja je da znam sta je mojim sugradjanima bilo na pameti ove godine. Pustimo ta kraljevska vencanja i glamur, lepo bi bilo videti sta je u nasim pretrazivanjima zastupljeno... Ili smo mozda i mi postali takvi da nam je najveca briga ove godine bio uragan Sendi ili tako te stvari...? Ovo nije nikakva prozivka urednicima vec apel da se malo vise bave istrazivackim radom koji je vezan za nase podneblje, prvenstveno za Srbiju a zatim i za ostatak Balkana jer smo mahom slicni...:)

  • Marta

    12. decembar 2012 | 22:48

    hvala na ovom članku. Vrlo korisno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA