Netscape: Šta se dogodilo sa prvim kraljem interneta?

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Nekada davno, internet je bio potpuno drugačije mesto nego danas – uglavnom su to bile bulletin board platforme, bez multimedije osim nekoliko slika niske rezolucije.

Pravi preokret desio se pojavom World Wide Web-a, kada je postalo jasno da je potreban način za "pregledanje" ovih novih sistema, odnosno razvoj web pregledača.

Netscape, pionir među ovim programima, postao je sinonim za rane dane interneta.

Uspon Netscape-a

Marc Andreessen i Džim Klark osnovali su 1994. godine kompaniju pod imenom Mosaic Communications Corporation, koja je ubrzo preimenovana u Netscape Communications. Prvi proizvod, Netscape Navigator, omogućio je korisnicima besplatno korišćenje za lične i akademske svrhe, dok je komercijalna verzija koštala 99 dolara. Netscape je brzo postao dominantan na tržištu, zahvaljujući jednostavnosti korišćenja i odsustvu konkurencije u ranim danima interneta.

Netscape je 9. avgusta 1995. godine izašao na berzu sa inicijalnom ponudom akcija (IPO), što je izazvalo veliko interesovanje investitora. Cena jedne akcije je sa početnih 28 dolara skočila na čak 75 dolara tokom prvog dana trgovanja, čime je tržišna vrednost kompanije dostigla 3 milijarde dolara. Ovo je bio jedan od ključnih momenata koji su pokrenuli veliki investicioni bum u internet kompanije tokom dot-com ere.

Netscape vs. Microsoft: Borba za prevlast

Nakon IPO-a, Netscape je ubrzo naišao na ozbiljnu konkurenciju od strane Microsoft-a, koji je lansirao svoj Internet Explorer u paketu sa Windows 95 operativnim sistemom. Ova praksa je omogućila Microsoft-u da polako, ali sigurno, osvoji veći deo tržišta. Do 1996. godine, Internet Explorer 3.0 dostigao je tehnološki nivo Netscape-a, čime je Netscape počeo da gubi korisnike.

Zanimljivo je da je upravo Netscape bio zaslužan za nastanak programskog jezika JavaScript, koji je prvi put uveden u Navigator-u 1995. godine kako bi omogućio veću interaktivnost web stranica. Međutim, uprkos inovacijama, Netscape je u kasnim devedesetim počeo da zaostaje za bržim i stabilnijim Explorer-om, što je kulminiralo Microsoft-ovim osvajanjem većinskog dela tržišta.

AOL kupovina i kraj Netscape-a

U pokušaju da spase posrnulog lidera, AOL je 1998. godine kupio Netscape za 4,2 milijarde dolara. Nažalost, razvoj Netscape Navigator-a nije uspeo da se oporavi. Poslednja verzija pregledača, Netscape Navigator 9, lansirana je 2007. godine, ali je ubrzo povučena iz daljeg razvoja. Netscape je zvanično prestao sa radom 20. februara 2008. godine, nakon čega je korisnicima savetovano da pređu na Firefox ili druge pretraživače.

Za one koji žele da istraže rane verzije Netscape-a, stari softver je i dalje dostupan putem raznih arhiva na internetu. Ali, treba imati na umu da je to više nostalgična avantura, jer je moderni internet daleko nadmašio mogućnosti ovih starih pretraživača.

(Telegraf.rs)

Video: Karlik šepao, pa stao da se fotka i da autogram Francuzu, koji je putovao 29 sati da gleda Partizan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA