Bombarduju vas mejlovima? Možda ste napadnuti, ovo morate odmah da uradite

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ukoliko se jednog jutra probudite i u svom inboxu zateknete stotine mejlova koji vas obaveštavaju o prijavama za biltene ili forume koje nikada niste inicirali, moguće je da ste žrtva takozvane "email bombing" prevare.

Iako možda deluje kao jednostavna greška ili neslana šala, razlog iza ovoga može biti mnogo ozbiljniji.

Email bombardovanje, poznato i kao "subscription bombing", podrazumeva situaciju u kojoj automatske skripte unose vašu email adresu na različite sajtove, forume i biltene, što dovodi do poplave email poruka koje potvrđuju prijave koje niste inicirali. Ovo je namerna taktika dizajnirana da vas dezorijentiše i može biti uvod u ozbiljniju prevaru.

Zašto dolazi do "bombardovanja"?

Postoje tri glavna razloga zašto neko može biti meta email bombe:

  1. Šala ili neprijateljska akcija: U najboljem slučaju, neko vas jednostavno želi nervirati slanjem stotina nepotrebnih mejlova. Iako nije bezazleno, ovo je najmanje zabrinjavajući scenario.
  2. Maliciozni linkovi: Neki mejlovi mogu sadržati linkove za odjavu koji vode ka zlonamernim sajtovima. Klik na takve linkove može ugroziti vaš računar i kompromitovati vaše podatke.
  3. Prevara i prikrivanje: Najčešći i najopasniji razlog jeste pokušaj prevare. Prevaranti koriste email bombardovanje kako bi prikrili važne obaveštenja o lažnim transakcijama ili promenama na vašim nalozima. Na taj način, važne informacije se "gube" među stotinama spam poruka, što otežava otkrivanje prevare na vreme.

Šta treba da uradite?

Ako postanete žrtva email bombardovanja, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste se zaštitili:

  • Promenite sve lozinke na svojim nalozima, naročito na email nalogu i bankovnim nalozima.
  • Aktivirajte dvofaktorsku autentifikaciju gde god je to moguće.
  • Ne klikćite na "odjavi se" linkove direktno iz mejlova. Umesto toga, posetite sajt na kojem ste navodno registrovani i ručno se odjavite.
  • Redovno pregledajte sve mejlove i obratite pažnju na potencijalno važne poruke koje se kriju među spamom, poput obaveštenja o neovlašćenim transakcijama.

Važno je da ne ignorišete ovaj problem, jer on može biti znak da su vaši nalozi ili platne kartice kompromitovani. Prevara može biti planirana tako da se kritične informacije sakriju u moru spam poruka, pa pažljivo pregledajte svaki email koji primite, objašnjava LifeHacker.

(Telegraf.rs)

Video: "Ne bi bilo normalno...": Željko Obradović zablistao posle prve pobede Partizana u Evroligi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA