Holivud u ofanzivi: Ugašen jedan od najvećih piratskih sajtova

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Holivudski studiji i produkcijske kuće sve intenzivnije se bore protiv piraterije na internetu, a najnoviji potez u toj borbi predstavlja zatvaranje jednog od najpopularnijih piratskih sajtova. Organizacija Alliance for Creativity and Entertainment (ACE), koja okuplja preko 50 velikih kompanija, uključujući Amazon, Disney i Warner Bros, preuzela je zasluge za gašenje sajta Fmovies, jedne od najvećih piratskih striming platformi na svetu.

ACE je u saradnji sa Motion Picture Association (MPA) uspela da zatvori Fmovies, sajt koji je od 2016. godine omogućavao korisnicima širom sveta da besplatno gledaju piratizovane filmove i TV emisije. Prema informacijama koje je objavio The Hollywood Reporter, dvojica osumnjičenih povezanih sa Fmovies operacijom uhapšena su od strane policije u Hanoju, što predstavlja značajan korak u globalnoj borbi protiv digitalne piraterije.

Izvršni direktor MPA i predsednik ACE, Čarls Rivkin, opisao je ovaj uspeh kao "veliku pobedu za glumce, filmske ekipe, scenariste, režisere, studije i celu kreativnu zajednicu." Dodajući na to, Larisa Knapp, glavni službenik za zaštitu sadržaja u MPA, izjavila je da ovaj potez šalje snažnu poruku onima koji trenutno vode ili planiraju da pokrenu slične piratske sajtove.

Gašenje Fmovies-a dolazi u trenutku kada su i drugi ilegalni striming sajtovi poput Aniwave i AnimeFlix-a prestali sa radom, što je izazvalo paniku među njihovim redovnim posetiocima. Zanimljivo je da je na sajtu Aniwave objavljena poruka koja korisnike poziva da koriste legalne plaćene usluge, uz napomenu da je to način da se pokaže poštovanje prema kreatorima i producentima sadržaja.

ACE nije zvanično preuzela odgovornost za gašenje Aniwave-a, ali sličnosti u porukama na zatvorenim sajtovima ukazuju na to da bi mogla biti umešana. Studiji su već dugo u sukobu sa piraterijom zbog gubitka prihoda, ali jedan od razloga zašto piraterija opstaje je i činjenica da piratski sajtovi često nude širi katalog sadržaja u poređenju sa legalnim servisima.

Iako kršenje autorskih prava predstavlja ozbiljan prekršaj, mnogi korisnici se odlučuju za pirateriju zbog nedovoljno atraktivnih legalnih opcija. Dok se borba protiv piraterije nastavlja, izazov za studije ostaje kako da legalni servisi postanu privlačniji korisnicima i suzbiju potrebu za ilegalnim alternativama.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA