Twitter je dobio ultimatum: "Imate 28 dana da pokažete ozbiljnost"

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Komesarka za e-bezbednost, Džuli Inman Grant, izjavila je da je njena kancelarija u poslednjih 12 meseci primila više žalbi na Twitter nego na bilo koju drugu društvenu mrežu

Twitter, jedna od vodećih društvenih mreža na svetu, našao se na meti australijskih regulatornih tela zbog navodnog propusta u borbi protiv govora mržnje. Australijska komisija za online bezbednost poslala je pravni akt Twitteru zahtevajući objašnjenje o koracima koje preduzimaju za suzbijanje online mržnje, u suprotnom bi platforma mogla da bude suočeni sa kaznama.

Komesarka za e-bezbednost, Džuli Inman Grant, izjavila je da je njena kancelarija u poslednjih 12 meseci primila više žalbi na Twitter nego na bilo koju drugu društvenu mrežu. Broj prijava ozbiljnog zlostavljanja porastao je od kada je Ilon Mask preuzeo vlasništvo nad Twitterom u oktobru prošle godine.

Twitter ima rok od 28 dana da odgovori na zahtev, u suprotnom će se suočiti sa novčanom kaznom od 700.000 australijskih dolara (oko 475.000 američkih dolara). Inman Grant je istakla da je porast izveštaja o govoru mržnje došao u trenutku kada je kompanija smanjila svoj radni kadar i vratila hiljade prethodno suspendovanih ili zabranjenih naloga, uključujući 75 naloga sa više od milion pratilaca.

Ova situacija dolazi u trenutku kada su zvaničnici Evropske unije u poseti San Francisku gde sprovode "test stresa" kako bi videli da li je Twitter spreman da se suoči sa novim regulativama za online bezbednost.

"Twitter izgleda da je zapostavio borbu protiv govora mržnje," rekla je Inman Grant u izjavi, napominjući da Twitter čini trećinu svih žalbi koje su trenutno podnesene njenoj agenciji.

"Takođe smo svesni izveštaja da je povratak nekih od ovih prethodno zabranjenih naloga ohrabrio ekstremne polarizatore, prodavce nezadovoljstva i mržnje, uključujući neonaciste, kako u Australiji tako i u inostranstvu."

Predstavnik Twittera još uvek nije odgovorio na zahtev za komentarom.

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA